Okosóra: 10 legjobb smart watch sportoláshoz

Okosóra: 10 legjobb smart watch sportoláshoz

Ahogy az okostelefonok, úgy az okosórák is rohamosan fejlődnek. Ma már egy komplett személyi fitnessz edzőt hordhatunk a karunkon. Az okosórával követni tudjuk sport aktivitásunkat, szokásainkat, de akár életet is menthet az egészségügyi adataink folyamatos monitorozásával.

Ahogy az okosórák egyre népszerűbbek, úgy a kínálat is egyre nagyobb, így nem egyszerű a választás. Ebben a posztban a szerintünk 10 legjobb férfi okosórát gyűjtöttük össze sportoláshoz.

Mi az okosóra

Az okosóra egy olyan karóra, ami már nem csak az időt képes mutatni, hanem egy sor olyan funkcióval rendelkezik, amivel akár egy okostelefont tudunk helyettesíteni. Az okosóra hasznos lehet vezetésnél, sportolásnál és olyan alkalmakkor, amikor nem akarjuk magunkkal vinni a telefont.

Okosóra fajták

Működésük alapján az okosórák három csoportba sorolhatók.

 • SIM kártya nélküli órák, amik bluetooth-on keresztül kapcsolódnak a telefonhoz
 • SIM kártya nélküli órák, amik nem kapcsolódnak telefonhoz
 • SIM kártyával rendelkező okosórák.

A SIM kártyával rendelkező okosórákban több a potenciál, ugyanis ezek tényleg önállóan tudnak működni, függetlenül a társított eszköztől. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a SIM nélküli okosórák nem felelnek meg a sportoláshoz, de ezeket is érdemes legalább napi egyszer összekapcsolni a telefonunkkal, hogy szinkronizálni tudjuk az adatainkat.

A sportoláshoz használt okosóráknak a sporttól függően több fajtája létezhet. Futáshoz elegendő lehet egy pulzusmérő óra vagy egy lépésszámláló óra, de tájfutáshoz vagy biciklizéshez már hasznos lehet a beépített GPS is. A hegymászóknak léteznek magasságmérővel és barométerrel ellátott órák, de vannak például okosórák vitorlázóknak is komplett hajózási adatokkal. Szinte hihetetlen, de vannak olyan szörfös okosórák, amik a világ 230 partján valós időben jelzik előre a legjobb hullámokat.

gyerek okosóra
gyerek okosóra

Külön iparág épült már a gyerek okosóra termékekre, amiknél kifejezetten hasznos a beépített GPS és a beépített SIM kártya, amivel állandó kapcsolatban lehetünk a gyerekkel éjjel-nappal.

Az okosórákat az egészségügyben is szívesen használják már. A pulzusmérő óra vagy a vérnyomásmérő óra nem csak a tulajdonosának szolgáltat hasznos adatokat, hanem a kezelő orvosnak is. Az Apple Watch például már EKG funkcióval is el van látva, ami akár életet is mentett!

Attól függetlenül, hogy milyen sportot űzöl, egy okosóra hasznos társad lehet a napi motivációban. Általánosságban egy sportóra a következőket tudja:

 • többfunkciós stopper,
 • lépésszámláló,
 • pulzusmérő,
 • vérnyomásmérő,
 • alvásfigyelő,
 • mozgásra figyelmeztetés,
 • kalória számlálás.

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 okosóra
beépített EKG funkcióval

Az Apple legújabb okosórája már EKG funkcióval van ellátva, ami figyelmeztet szapora vagy lassú szívverés, illetve szabálytalan szívritmus esetén. Ezen kívül észleli, ha elesel, és vészhelyzetben segítséget hív.

Az Apple ezen az órán nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre kifejezetten a sportolóknak. Speciális funkciókat vezettek be futóknak, például lépésütem mérést és tempójelzéseket. Egyszerre akár öt adatot is megjeleníthetünk az órán edzés közben a különféle sportágakban.

Ez az óra tényleg egy személyi edző lett: havi kihívásokat, terveket állíthatunk be, díjakat nyerhetünk a teljesítés során, egyszóval motivál minket, hogy elérjük a céljainkat. Csak néhány funkció, amit tud az óra:

 • Levegőminőség-index,
 • UV-index,
 • Pulzusszám,
 • Tevékenység,
 • Edzés,
 • Légzés,
 • Időjárás,
 • Stopperóra,
 • Ébresztés,
 • Világóra,
 • Időzítő,
 • Napkelte/napnyugta/Hold
 • GPS

Az óra egyetlen feltöltéssel akár 18 órán át működik.

Samsung Gear S3 / Gear Sport

Samsung Gear S3 okosóra
légnyomás figyelővel

Az Apple nagy riválisa a Samsung sem tétlenkedik az okosóra piacon. Akinek a régi igazi óra forma tetszik, annak tökéletes választás lehet ez a prémium Samsung okosóra. A beépített GPS-től a hangszórón át minden megtalálható az órában, ami az edzéshez kellhet. Az okosórát bluetooth kapcsolaton keresztül nem csak a telefonnal, de a vezeték nélküli fülhallgatónkkal is összekapcsolhatjuk, így edzés közben hallgathatjuk kedvenc számainkat. A Gear S3 4GB-os belső memóriával rendelkezik, így könnyedén elférnek rajta kedvenc zenéid.

A Gear S3 egyik érdekessége, hogy van benne légköri nyomás figyelő. Figyelmeztet, ha változást érzékel a légköri nyomásban, így folyamatosan figyelemmel követheted az időjárási feltételeket. Az órában van még magasságmérő és sebseségmérő is. A Gear S3 akkumulátora akár 4 napig is bírja töltés nélkül. Az óra természetesen víz és por álló, ahogy ez az összes fintess óránál már elvárás.

A Samsung okosórája annyiban biztos veri az Apple Watch-t, hogy több, mint 10.000 alkalmazás található hozzá a Gear App Store-ban.

A Samsung Gear Sport a Samsung kifejezetten sportolóknak szánt fitness órája. Nyomon követi a testmozgásod és az étrended, valamint segít összpontosítani céljaid elérésében. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a mobilunkon beállítjuk a mozgási és táplálkozási céljainkat, majd nyomon követjük az eredményt az órán. Könnyen oda figyelhetünk a napi kalória bevitelre és hasznos tanácsokat kaphatunk, hogy mindig mozgásban maradjunk.

A telefon applikációban több, mint 60 féle edzéstervet találunk. Ez az óra is vízálló, tehát úszáshoz is megfelelő választás.

LG Watch W7 / LG Watch Sport

LG Watch W7 hibrid okosóra
a hibrid okosóra

Bár az LG a W7 órával inkább az eleganciát próbálja meg célozni, az óra sportolásra is kiválóan alkalmas. A Google Fit által megkapjuk az Androidosok személyi edzőjét, de van az órában iránytű, stopper, barométer és magasságmérő is.

Az LG Watch W7 érdekessége, hogy az órában ötvözik az okosóra technológiát a hagyományos óra funkciókkal. Ez tehát egy hibrid óra, ami így akár 100 napig is tud működni töltés nélkül!

Az LG Wath Sport okosóra az LG sportórája. A 4G LTE technológiával okostelefon nélkül indíthatunk és fogadhatunk hívásokat vagy csatlakozhatunk vezeték nélküli hálózatokra. Az Android Pay segítségével még a bankkártyánkat sem kell magunknál tartani, mert az okosórával is fizethetünk. A Google Fit természetesen ennél az óránál is játszik, így minden megvan benne, ami a sportoláshoz kell.

Huawei okosóra: Watch GT

Huawei Watch GT okosóra
alvásfigyelővel

A Huawei Watch GT okosóra a készenléti időre fektet nagyobb hangsúlyt: pulzusszám figyeléssel és heti 90 perces edzés követéssel az óra akár 2 hétig is bírja. De ha nem használnánk sportolásra, akkor egy hónap is lehet a készenléti ideje. Ebben az órában is van GPS, továbbá rengeteg sport mód között válogathatunk. Az óra 50 méterig vízálló.

Ami érdekesség az órában az az alvásfigyelő algoritmusa. A HUAWEI TruSleep™ 2.0 azonosítja az alvással kapcsolatos problémákat, és több mint 200 lehetséges javaslatot nyújt a jobb alvás érdekében.

Gamin fenix 5X Plus

Gamin fenix 5X Plus okosóra
Színes topográfiai térképpel és véroxigén szint ellenőrzővel

A Garmin csúcskategóriás okosórája a fintess órák királya! Az eddig felsorolt funkciók mindegyike megtalálható ebben az órában és még azokon felül rengeteg mindent tud. Az óra GPS és topotérképekkel rögzíti az útvonalunkat. Színes topográfiai térképei olyan adatokat tartalmaznak, melyekkel egy pillantással felmérhetjük a környezetet, pontosan behatárolhatjuk helyzetünket. De a GPS vevője is többfajta műholdat támogat (GPS, GLONASS és Galileo) tehát az egyik hibája esetén, rögtön egy másik rendszerre áll át.

A szívritmus figyelő nem csak a pulzusszámunkat, de a véroxigén szintünket is figyeli, ami nagyon hasznos magashelyi körülmények között. Bár a Garmin Pay egyelőre Magyarországon nem elérhető, fizetni is tudunk az órán keresztül. A Galileo képes műholdvevő, három tengelyű iránytű, giroszkóp és barometrikus magasságmérő csak hab a tortán.

Az akkumulátor okosóra módban akár 20 napot is kibír, de GPS-t és az összes funkciót használva is 13 óra az üzemideje. A fenix 5 Plus sorozat ideális minden olyan sportolónak és a kültéri kalandok kedvelőinek, akik szeretnének térképeket és kedvenc zenéiket magukkal vinni.

Az óra töklétes társ lehet a hegymászóknak is. A ClimbPro widget valós időben képes jelezni az út során következő emelkedőket. Láthatjuk az emelkedő mértékét, távolságot, az addigi összes emelkedést és a folyamatjelzőt.

Nike TomTom

Nike TomTom okosóra
cipőre rögzíthető érzékelővel

A Nike és TomTom közös sportórája kimondottan a futókat célozza meg. A futók lépéseit a cipőre rögzíthető érzékelő segítségével követi az óra, így egy sokkal pontosabb lépésszámot kapunk. Az edzés végén USB csatlakozó segítségével tölthetjük fel az adatokat a számítógépünkre. Az óra figyelmeztetésekkel és jutalompontokkal készteti a viselőjét a rendszeres mozgásra.

Fossil Sport

Fossil Sport okosóra

A Fossil sportórája az alsóbb árkategóriába tartozik, viszont mindent tud, amire sport közben szükségünk van. Két napos üzemidő, GPS, Google Fit. A Wear OS segítségével még a Google Assistant is elérhető benne. A Google Pay segítségével akár fizetésre is használhatjuk.

TicWatch S2

TicWatch S2 okosóra
TicMotion mesterséges intelligenciával

A TicWatch a Mobvoi által kifejezetten sportolásra szánt sportórája. Az extrém igénybevételt az amerikai hadsereg is letesztelte. Por, rázkódás és vízálló. A személyünkre szabott edzéstervről a TicMotion mesterséges intelligencia gondoskodik.

A TicMotion a háttérben láthatatlanul működik, követi az aktivitásunkat, kalóriát és lépésszámot mér, majd a megfelelő pillanatban hívja fel figyelmünket a mozgásra. Nem kell alkalmazásokat indítanunk edzés előtt. A mesterséges intelligencia által az óra felismeri mikor mozgunk, de még azt is hogy mit. Megismeri a szokásainkat. Ha úszunk, akkor az óra felismeri a mozgást és még a karcsapásokra is tanácsokat ad.

A beépített GPS vevő, több csatornát (GPS, GLONASS, Beidou) is képes kezelni a pontosabb helymeghatározásért. 2 napos üzemidő, 24 órás pulzus figyelés, alvásfigyelés. A Wear OS által elérhető benne a Google Fit is.

Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük