Elektromos roller: Hogyan válassz és mik a szabályok

Elektromos roller: Hogyan válassz és mik a szabályok

Rohamos ütemben terjednek a különböző elektromos meghajtású járművek, amik alternatívái lehetnek a kipufogógázt árasztó és sok helyet foglaló belvárosi autóknak, továbbá az állandóan bedugult tömegközlekedésnek.

A nyugat-európai városokban már látják az elektromos roller-ben rejlő lehetőségeket, de hazánkban szabályokkal és szigorítással próbálják akadályozni a terjedését. Tudtad például, hogy magyarországon a roller nem számít közlekedési járműnek és a rolleres a KRESZ szerint csak egy gyalogos? Ebben a posztban segítünk e-rollert választani és bemutatjuk az elektromos rollerekre vonatkozó szabályokat is.

Tartalom:

Mi az elektromos roller?

Mindenki emlékszik gyerekkorában mekkora élmény volt rollerezni. Az elektromos rollerek ezt az élményt hozzák vissza a mostani felnőtteknek! Ha nem szeretnénk a túlzsúfolt tömegközlekedésen utazni nap, mint nap, vagy állandóan a belvárosi dugóban ülni, akkor ennek egy jó alternatívája lehet az elektromos roller.

Az elektromos roller hasonlóan a hagyományos rollerhez, egy lábbal is hajtható, könnyen kezelhető, kétkerekű közlekedési eszköz. Viszont a hagyományos rollerrel ellentétben ezek a rollerek egy apró elektromotorral és akkumulátorral is el vannak látva. Ezek segítségével a roller 40 percet, vagy akár egy órát is képes pusztán elektromos meghajtással közlekedni. Ezek a rollerek jellemzően könnyű anyagból készülnek és könnyen összehajthatók, szállíthatók. Segítségükkel egyszerűen és gyorsan átjuthatunk a városon.

Hogyan válassz rollert?

Egy elektromos roller választásánál több paraméterre is figyelnünk kell.

Ki fogja használni?

Még mielőtt a többi paramétert is elkezdenénk vizsgálni, az első dolog, amit tisztázni kell, hogy ki fogja a rollert használni. Ha csak magunknak vesszünk rollert, akkor a paramétereket mi szabhatjuk meg, viszont ha a család többi tagja is használni szeretné, akkor máris változik a képlet.

Mire fogjuk használni?

A második legfontosabb kérdés, hogy mire akarjuk használni a rollert? Egy elektromos roller több dologra is használható. A leggyakoribb célja az elektromos rollereknek, hogy kiváltsuk vele a tömegközlekedést és a városi dugókat és ezzel járjunk munkába, iskolába. De egy másik opció lehet például a turizmus is. Egyre többen indulnak várost nézni ezekkel az elektromos járművekkel.

Milyen nehéz?

Az elektromos roller egyik legnagyobb előnye, hogy hordozható! De egyáltalán nem mindegy, hogy 2-3 kg-ot kell cipelnünk, vagy 20-30 kg-ot. Számoljunk a roller súlyával, mert nagyon fontos paraméter tud lenni a választásban. Ha például az 5. emeletre kell felvinnünk minden nap, akkor máris nem lesz mindegy a roller súlya.

Mi a teherbírása?

Minden elektromos rollernek meghatározza a gyártója azt a maximális súlyt, amivel biztonságosan használható. Itt megint csak fontos kérdés, hogy kik fogják használni a rollert, ezért teherbírás szempontjából olyan rollert válasszunk, ami a legnehezebb használót is elbírja. Fontos, hogy a teherbírást komolyan vegyük! Mindig számoljunk a saját súlyunkra 10-15kg-t és azzal férjünk bele a súlyhatárba. Az elektromos rollerek általában 100-120 kg teherbírásra vannak tervezve, de váztól függően találhatunk ennél magasabb súlyra tervezett modelleket is.

A roller magassága

Az elektromos roller választásakor az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen magas ember fogja használni? Nyilván egy 180 cm magas embernek nem lesz megfelelő egy gyerek méretű roller, ahogy fordítva sem. A kényelem és a biztonság nagyon fontos tényezők, de ezekről majd később.

A kivitelezés

Az elektromos roller kis helyen elfér, szétszedhetők, összehajthatók, így még könnyebben lehet őket szállítani, tárolni. De vannak olyan típusok, amik egyáltaláln nem szedhetők szét, sőt még össze sem hajthatók. Ha tehát rollert vásárolnánk, akkor abba is gondoljunk bele, hogy hol fogjuk azt tárolni télen.

Elektromos roller ár

A választást nagyban befolyásoló tényező a roller ára. Az ár pedig függ a roller teljesítményétől, sebességétől és az akkumulátor kapacitásától. A legolcsóbb modellek már 70 ezer forinttól elérhetők, de lehet akár 400 ezer forintért is elektromos rollert kapni. Összességében elmondható, hogy minél magasabb az akkumulátor kapacitása, annál drágább a roller. Ugyanis a nagy kapacitású akkumulátorokon a környezetvédelmi adó is magasabb.

Aztán van, ahol inkább a márkanevet kell megfizetni. Ilyen például a BMW elektromos rollere, ami erősen átlagosnak mondható a 15W-os motorjával, ami 20 km/h sebességre képes, és a 12 km-es hatótávjával. Cserébe viszont közel 300 ezret kell érte kifizetni.

BMW elektromos roller
a BMW túlárazott elektromos rollere

Akkumulátor kapacitása

A választásunkhoz nagyon fontos mutató, ugyanis ebből tudjuk kiszámolni, hogy milyen távolságot tudunk megtenni az elektromos rollerrel. Az akkumulátor a roller lelke, ezért nagyon fontos, hogy ezen ne spóroljunk, és minőségi darab legyen.

Az akkumulátorok általában 7-8.000 mAh – 21.000 mAh skálán mozognak, de a gyártók sokszor segítenek nekünk és azt is megadják, hogy mennyi ideig működtethető a roller az akkumulátorral. Az elektromos rollerek 40 perctől, akár több óráig is működhetnek, aminek csak a pénztárcánk szabhat határt. A megtehető távolság is függ az akkumulátortól. Az átlaggal 15-20 km-t tudunk megtenni, de vannak 40-50km-re is képes rollerek.

Az akkumulátorok másik fontos jellemzője a töltési idő. Egy 4000mAh-s akkumulátor 3-4 óra alatt feltölthető, de egy 21000 mAh-s akksihoz azért már jóval több idő kell.

Sebesség és motor

Nem elhanyagolható tulajdonság a roller maximális sebessége. A maximális sebesség az elektromotor teljesítményétől függ. Gyártanak 120W-os motorral rollereket, de lehet kapni akár 1000W-os változatot is. 

A legtöbb roller 15-35 km/h sebességre képes. Persze találunk ennél sokkal gyorsabbat is, például egy 500W-os modellel akár 45 km/h sebességet is el tudunk érni, de azoknál a megtehető távolság csökken.

Bluetouch BT500 elektromos roller
A Bluetouch BT500 elektromos roller 500W motorral, 21000 mAh akkumulátorral akár 60 km-t is képes megtenni. Max sebessége 45 km/h.

Az elektromos rollerek általában több sebesség fokozattal rendelkeznek. Minél drágább egy roller, annál több sebesség fokozat található rajta. Néhány roller sebesség szabályozóval is el van látva, aminek segítségével ugyanazt a sebességet tudjuk tartani hosszú távon. Az olcsóbb változatok alap helyzetből el sem indulnak, meg kell őket lökni, hogy bekapcsoljon az elektromotor. A drágább típusok már álló helyzetből is tudnak gyorsulni.

A motor jellemzően az első kerék alatt helyezkedik el. Így az esőben kevésbé ázik a motor, de ami fontosabb, hogy az első kerék meghajtás miatt nem csúszkálunk. Fontos megemlíteni, hogy a drágább modelleknél már a fékezéskor keletkező energiát is visszatöltik az akksiba, így ezek sokkal hosszabb távot bírnak.

Kerekek

A roller kereke lehet kicsi, nagy, felfújható vagy tömör. Minél nagyobb a roller kereke, annál könnyebben irányítható és annál kényelmesebb rajta utazni. A kicsi tömör kerekek a gyerek rollerekre jellemzőek. Ha városban szeretnénk használni, akkor mindenképpen a nagyobb és felfújható kereket keressük. Ennek persze hátránya, hogy kilukadhat, viszont sokkal kényelmesebb rajtuk az utazás, nem fogunk érezni minden egyes kavicsot.

Alkalmazás

Elektromos roller mobil alkalmazás

Igen, a mai világban már az elektromos rollereknek is vannak alkalmazásaik, amiken nyomon követhető a roller töltöttsége, a megtett kilométer az útvonallal és még sok más. Az alkalmazások bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak a rollerrel.

Az elektromos rollerre vonatkozó szabályok

Sokan azt hiszik, hogy az elektromos roller egy közlekedési eszköz, pedig nem! Magyarországon a roller nem számít közlekedési járműnek, a rolleres a KRESZ szerint csak egy gyalogos! Az elektromos rollert használók nem járművezetők, így közúton sem közlekedhetnek! Bár volt kísérlet, hogy az elektromos rollert kerekes sporteszköz kategóriába sorolják, a magyar jogalkotók ezt elvetették, így a rolleres jelenleg gyalogosnak számít.

A fentiek alapján nem hogy elsőbbséged nem lehet a magyar közutakon, de még csak rá se hajthatsz 🙂 Csak reménykedni tudunk, hogy az egyre jobban elterjedő elektromos közlekedési eszközök hamarosan saját bekezdést kapnak a KRESZ-ben, mert hosszú távon ez a szabályozás biztos, hogy nem tartható. De addig is jó ha tisztában vagy azzal, hogy gyalogos vagy!

Ha viszont gyalogos vagy, akkor semmilyen védőfelszerelés viselésére nem vagy kötelezve. Persze egy komolyabb rollernél erősen ajánlott legalább egy bukósisak beszerelése. Az elektromos rollerek halkan és gyorsan közlekednek, nehéz észrevenni őket és ez kockázatos helyzeteket idézhet elő.

A gyalogos besorolás másik előnye, hogy a “gyalogos” lehet ittas. Tehát semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy alkoholt fogyassz rollerezés előtt. Persze senkinek se javasoljuk, hogy ittasan rollerezzen, mert nem csak önmagára veszélyes, hanem másokra is!

Az elektromos roller amúgy is egy veszélyes eszköz. Ezt támasztja alá az is, hogy Németországban az elektromos rollerek bevezetése után csak az első hónapban több súlyos baleset történt. Ott például már készül az elektromos rollerek használatát szabályozó előírások szigorítása. Ebben már két csoportba sorolják az elektromos rollereket:

  1. legalább 6 és legfeljebb 12 km/h sebességű rollerek:
    Ezekkel a rollerekkel 12 éves kortól, járdákon, gyalog- és kerékpárutakon lehet közlekedni.
  2. az óránkénti 12 km/h nagyobb, és legfeljebb 20 km/h végsebességre képes elektromos rollerek:
    Ezekkel 14 éves kortól, kerékpár és kerékpár-buszsávokban lehet közlekedni.

Hasonlóan a németekhez, a franciák is úgy vannak vele, hogy ha enyhíteni tudják az autózás környezeti és egészségügyi kárait, akkor engedélyezik a rollereket. Persze megfelelő szabályozás mellett, mert senki se szeretne szanaszét látni rollereket.

Sending
Értékeld a cikket:
4.2 (5 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük