Olvasás a gazdagság kulcsa – így olvass el hetente egy könyvet

Olvasás a gazdagság kulcsa

Tudtad, hogy a világ egyik leggazdagabb embere Bill Gates évente 50 könyvet is elolvas? Ez heti 1 könyvet jelent! És azt, hogy Elon Musk könyvekből tanult meg rakétát építeni? Az olvasás lesz a kulcs a gazdagsághoz?

Nem minden olvasó vezető, de minden vezető olvasó.

Harry S. Truman

Nagyon úgy tűnik, hogy a gazdagsághoz vezető utat könyvek olvasásával lehet végigjárni. Ebben a posztban annak próbálunk utána járni, hogy milyen könyveket érdemes olvasnod és milyen könyvolvasási technikák léteznek.

Milyen könyveket olvass

Először is azt tisztázzuk, hogy nincs előre definiált könyvlista, amit ha elolvasol, akkor garantáltan gazdag leszel. Az ilyen listát mindenkinek magának, személyre szabottan kell összeállítania. Attól, hogy Bill Gates megnevezi az általa olvasott könyveket, még nem biztos, hogy neked is azokat kell elolvasnod!

A legfontosabb szabály, hogy azt olvasd ami érdekel!

Elon Muskot a rakéták érdekelték, ezért ezzel kapcsolatos könyveket kezdett el olvasni. Ma pedig a Teslája kint kering a világűrben. Warren Buffetet valószínűleg nem érdeklik a rakéták, annál inkább a tőzsde. Ezért ő napi 500 oldalnyi pénzügyről szóló könyvet olvas.

Általánosságban elmondható, hogy az alacsony jövedelműek főkén azért olvasnak, hogy jól érezzék magukat, míg a gazdagabbak azért, hogy fejlesszék magukat. A sikeres emberek főként szakmai és személyiség fejlesztő könyveket olvasnak.

De nézzük meg milyen könyveket olvasott Bill Gates 2018-ban:

Bill Gates könyvajánló
Bill Gates könyvajánló 2018.
 • Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
 • Kate Bowler: Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved
 • George Saunders: Lincoln és a bardo 
 • David Christian: Origin Story: A Big History of Everything
 • Hans Rosling: Factfulness
 • Paul Scharre: Army of none
 • Yuval Noah Harari: 21 ​lecke a 21. századra
 • Andy Puddicombe: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness
 • Tara Westover – A tanult lány
 • John Carreyrou: Bad Blood

Olvasás fejlesztése

Ahhoz, hogy legalább heti 1 könyvet elolvass vagy rengeteg szabadidő kell, vagy fejlesztened kell az olvasási technikádat.

Amikor olvasunk, akkor megfelelő gyorsasággal az agyunknak rekonstruálni kell az olvasott információt. Az olvasás során ennek a két dolognak szinte egyidőben kell lezajlania. Az olvasott szövegből az agyunknak ki kell kukáznia a felesleget és a lényeget megtartva vizualizálni azt.

Az olvasási képesség fejlesztésének egyik jó módja gyerekeknél, ha hangosan olvassák a szöveget. Az auditív elemeket könnyebben megértjük, mint a vizuális elemeket.

Felnőtteknél az olvasás fejlesztésének egyik leghatásosabb módja a villámolvasás elsajátítása.

Villámolvasás

Egy szöveget többféleképpen lehet olvasni, attól függően, hogy mi a célunk:

Extenzív olvasás

Az extenzív olvasás tulajdonképpen mindenféle szándék nélküli olvasást jelent. Célja a kikapcsolódás. Ilyen lehet a regényolvasás, versolvasás.

Intenzív olvasás

Az intenzív olvasás az extenzív ellentéte. Itt a cél a szöveg mély és strukturális elemzése. A szöveget kis részekre bontjuk, boncolgatjuk, analizáljuk.

Információ lokalizálása

Ennél a módszernél a szöveget, mint egy scanner vizuálisan letapogatjuk, az egyetlen számunkra fontos információt keresve. Általános iskolában játszottuk ilyet sokszor, hogy a tanár kiválasztott egyetlen szót egy könyvoldalon és aki hamarabb megtalálta, az nyert.

Lényegi pontok kiválasztása

És ezzel el is jutottunk a számunkra fontos olvasási technikához. Ennek a technikának a lényege, hogy a fontos információkat szétválasztjuk a lényegtelenektől. De hogyan szűrjük ki a lényeges elemeket?

A szöveg lényegi elemeinek kikeresése nem azt jelenti, hogy minden egyes mondatot elolvasunk, leelemzünk, hanem azt, hogy végig futtatjuk szemünket a szövegen, elolvasunk néhány mondatot itt és ott, felismerünk néhány szót és kifejezést, melyek a szöveg kulcsszavai lehetnek, és ezáltal szükségtelenné válik a teljes szöveg elolvasása.

Ezzel a módszerrel te is képes leszel heti 1 könyvet kiolvasni, de ha csak a felét olvasod ki, hidd el az is nagy szám lesz!

Hogyan olvass ki egy könyvet hetente

Íme néhány tipp hogyan olvass ki egy könyvet hetente anélkül, hogy drasztikusan módosítani kelljen a napi programod:

 1. Lista készítése a könyvekről
  Készíts egy listát fontossági sorrendben az elolvasandó könyvekről. Vedd meg őket és tedd az asztalodra, hogy mindig kéznél legyenek. Csak olyan könyv legyen a listán, ami érdekel és tényleg el akarod olvasni!
 2. Olvasási idő ütemezése
  Minden napra határozz meg egy fix olvasási időt. Nagyon fontos, hogy ez rendszeres legyen és akkor amikor a legproduktívabb vagy! Ha reggel fog jól az agyad, akkor reggel.
 3. 45 perc naponta
  Az Amazonon a könyvek átlagosan 64.000 szót tartalmaznak. Egy átlagos ember percenként 200-250 szót olvas el. Ha heti 7 nappal számolunk, akkor egy könyv kiolvasásához napi 45 perces olvasás szükséges.
 4. Legyen egy olvasó sarkod
  Sose az ágyban olvass! Alakíts ki egy saját kis helyet, ahova mindig el tudsz vonulni nyugodtan olvasni.
Sending
Értékeld a cikket:
0 (0 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük