Lézeres szemműtét – éleslátás két óra alatt

Lézeres szemműtét története, fajtái, ára és a kockázatok.

A szemüveg és kontaktlencse viselése sokszor kényelmetlenséggel jár és felmerül az emberben a lézeres látásjavítás gondolata. Ebben a cikkben, összegyűjtöttünk mindent, amit a lézeres szemműtétről tudni kell: története, fajtái, ára és a kockázatok.

Mi a lézeres szemműtét

Az éles látásunkat főként három dolog akadályozhatja: rövidlátás, távollátás és szemtengelyferdülés. Mindhárom panasz a szem fénytörésére veszethető vissza. A látott tárgyakról visszaverődő fénysugarak a szemlencsén és a szaruhártyán megtörve egy közös pontba a retinára vetülnek. A retina a szemünkben egy fényérzékeny terület, ami közvetíti a látott képet az agyunknak. Ha a bejövő fénysugarak nem egy közös pontra vetülnek, hanem kicsit előrébb, vagy hátrább, akkor nem tud létrejönni éles kép az agyunkban.

A lézeres szemműtét egy szemsebészeti eljárás, aminek a lényege, hogy lézerrel a szaruhártya felületét úgy alakítják át, hogy a fénysugarak egy pontba érkezzenek be, így kijavítva a szem fénytörési hibáját.

A lézeres szemműtéttel három fajta látáspanasz javítható:

Rövidlátás

Rövidlátóknál a szaruhártya fénytörési mutatóját kell csökkenteni. Ebben az esetben a számítógép vezérelte lézersugár a szaruhártya felső rétegéből, a megállapított dioptria mennyiségnek megfelelő szövetmennyiséget párologtat el.

Távollátás

Távollátóknál éppen a fenti folyamat ellenkezőjét kell elvégezni, azaz növelni kell a fénytörési mutatót.

Szemtengelyferdülés

A belső szemtengelyferdülés azt jelenti, hogy a szemben egy laposabb és egy domborúbb görbület alakul ki, így a fénysugarak nem egy pontban találkoznak. A lézeres szemműtét során mindkét görbületet kijavítják.

A lézeres szemműtét története

Már a 30-as években végeztek olyan kísérleteket, ahol a szaruhártyán ejtett bemetszéssel megváltoztatták annak domborúságát. A 70-es években már, sikerült olyan eljárást találni, amivel úgy tudnak bemetszést ejteni a szaruhártyán, hogy annak nem sérül a belső felszíne.

Az első lézeres szemműtétet 1985-ben Németországban végezték vak szemen.

Az első valóban működő szemen végzett PRK lézeres szemműtétet 1988-ban végezték a New Orleans-i Egyetemen. A ma leggyakrabban használt LASIK szemműtétet pedig 1990-ben végezték el először az USA-ban.
Azóta már a világon több, mint 30 millió lézeres szemműtétet végeztek.

Lézeres szemműtét fajtái

A lézeres szemműtéteknek több fajtája létezik, de abban mindegyik megegyezik, hogy a lézeres szemműtétet a szaruhártya alsóbb rétegében végzik, mert ez a réteg nem regenerálódik, így végleges eredmény érhető el.

Az eljárás maga úgy működik, hogy egy számítógép által vezérelt lézer másodpercenként akár 4000-szer is ellenőrzi a szemgolyó helyzetét és követi az elmozdulását. Ha nagyobb elmozdulás történik, a lézer kikapcsol. A lézer szó szerint elpárologtatja a szaruhártya alsó részéről azt a szövetmennyiséget, ami a fénytörési hiba kijavításához szükséges.

lézeres szemműtét menete
lézeres szemműtét menete

A lézeres szemműtét fajtája attól függ, hogy milyen módszerrel éri el a sebész a szaruhártya alsó részét.

PRK


A PRK (PhotoRefractive Keratectomy) lézeres szemműtét során fizikailag ledörzsölik a szaruhártya legfelső hámrétegét és a lézeres kezelést a szaruhártya felszínén végzik el. Mivel a felső réteg ledörzsölésre került, ezért ennél a műtétnél akár 2 hétre is kiesünk a munkából, mert bár igaz, hogy a szaruhártya felső rétege pár nap alatt regenerálódik, de a kellemetlen fájdalom és homokszemérzés akár 7-9 napig is megmarad. Arról nem beszélve, hogy az eljárás után fél évig napszemüveget kell hordanunk. A végleges látásjavulásra akár 6 hónapot is várnunk kell.

Sok ember viszolyog attól, ha a szemébe nyúlnak és lekaparják a hámréteget a szaruhártyájáról, ezért kidolgoztak egy No-Touch PRK eljárást is. Ez annyiban különbözik a fentitől, hogy itt lézerrel párologtatják el a felső hámréteget, így nem kell a szemhez fizikailag hozzányúlni. Ettől függetlenül az eredmény és a hatás ugyanaz.

LASIK

A LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) lézeres szemműtét lényege, hogy a sebész egy védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegéből, ezt visszahajtja, elvégzi a lézeres kezelést az alsó rétegen, majd visszahajtja a felső réteget. Ennek a lézeres műtét fajtának a legnagyobb előnye, hogy teljesen fájdalommentes és a gyógyulás is sokkal gyorsabb. Műtét után 2-3 óráig érezhetünk homokszemhatást, de mindezért kárpótol minket az, hogy az eredményért nem kell várni. Azonnali a látásjavulás.

FEMTO

A LASIK eljárásnak létezik egy modernebb fajtája az IntraLASIK. Ez abban különbözik a simától, hogy a védőlebenyt nem mechanikusan a sebész hozza létre, hanem ezt is egy lézer teszi meg. Ezzel a kétlézeres megoldással fizikailag már tényleg senki se nyúl a szemhez. A beavatkozás után pár órával már mehetünk is dolgozni.

Lézeres szemműtét menete

lézeres látásjavítás műtét
 1. A szemvizsgálat
  Ha lézeres szemműtétet szeretnénk, akkor az első lépés egy nagyon alapos és részletes szemvizsgálat. A szemvizsgálat során felmérik a szem állapotát, feltérképezik a szaruhártya felszínét és a fénytörési hibákat. Az orvos meghatározza, hogy van-e bármilyen akadálya egy lézeres szemműtétnek. A vizsgálat másfél-két órás és nem jár fájdalommal.
 2. A műtéttel kapcsolatos kérdések/válaszok átbeszélése
 3. Időpont egyeztetés
  Életkortól és dioptriától függően a vizsgálat után 1-2 nappal, de legkésőbb 90 nappal kerülhet sor a szemműtétre.
 4. Lézeres szemműtét
  Maga a műtét csupán pár percet vesz igénybe és semmilyen fájdalommal nem jár.
  1. Az orvos még egyszer ellenőrzi a beteg műtéti tervét.
  2. A betegnek alá kell írnia egy beleegyező nyilatkozatot.
  3. A beteg kap egy enyhe Xanax nyugtató tablettát.
  4. A szem környékén Betadinos oldattal fertőtlenítik.
  5. A szembe érzéstelenítő szemcseppet cseppentenek.
  6. A lézeres szemkezelés fekve történik, a betegnek csak a gép által kiadott fénybe kell néznie.
  7. A pár perces műtét után a beteg pár percet a váróban pihen.
  8. Kiállítják a nyugtát és egyeztetik a kontroll időpontját.
 5. A látásjavulást már a műtét után közvetlenül tapasztalja a beteg.

Lézeres szemműtét után

Bármelyik lézeres műtétet is választjuk érdemes a beavatkozás után betartani bizonyos szabályokat a megfelelő eredmény érdekében. Ilyen például az, hogy használnunk kell a felírt szemcseppet és a kellő UV védelemmel ellátott napszemüveget. FEMTO kezelés esetén 2 hétig kell használnunk a szteroid tartalmú szemcseppet és hordanunk a napszemüveget. LASIK-nál ez 3 hét, míg PRK-nál 6 hónap.

Lézeres szemműtét visszaromlás

PRK lézeres szemműtét során a szaruhártya felső rétegét eltávolítják. A legtöbb sejtünk sérülés után regenerálódik és a szaruhártya is megpróbálja helyreállítani a lekapart sejteket. Ez a regenerálódási folyamat megállítható a rendszeres szteroid tartalmú szemcsepp használatával. Ezért PRK kezelés során nagyon fontos, hogy 6 hónapig használjuk ezeket a szemcseppeket, máskülönben a szervezet visszaállítja a lézer munkáját.

LASIK és FEMTO lézeres műtétek során a lézer hatása a védőlebeny alatt, a szaruhártya belsejében éri a sejteket. Így a sejtek nem érzékelik, hogy megsérültek volna, ezért a szervezet nem kezdi el az önjavító folyamatot.

Összességében elmondható, hogy a megfelelő utánkezelés és a végleges állapot elérése után hosszútávon semmilyen visszaromlás nem történik. Ezt számítógépes mérések is igazolják, hogy a műtétek eredményében nem történik változás. Ettől függetlenül életkörülménytől (pl szülés) vagy korosodással előfordul, hogy idővel újra kelleni fog a szemüveg.

Lézeres szemműtét ára

Magyarországon nagyon sok helyen végeznek már lézeres szemműtétet. Az árak nagyjából megegyeznek, mi most az egyik legnagyobb szemklinika árait mutatjuk be:

Lézerkezelést megelőző alkalmassági vizsgálat díja: 10-25 ezer Forint között (online jelentkezés esetén kedvezmény és leírható a kezelés árából)
PRK egylézeres kezelés: 139.000 Ft/szem
NO-Touch PRK kezelés: 179.000 Ft/szem
FEMTO kétlézeres kezelés: 245.000-300.000 Ft/szem

Sending
Értékeld a cikket:
0 (0 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük