Kézfogás: Mit árul el rólad a kézfogásod

kézfogás

Egy ember kézfogása nagyon sok minden elárul a személyiségéről, arról, hogy milyen ember is valójában. A kézfogás egy olyan első benyomás két személy között, ami hatással lehet a későbbi kapcsolatukra. Ebben a posztban bemutatjuk a kézfogás eredetét, mik az illemszabályok és nem utolsó sorban azt, hogy mit árul el rólad.

Tudtad, hogy az emberi kommunikáció csak 20%-ban áll verbális elemekből? A maradék 80% bizony non-verbális testbeszéd! A testbeszédnek nagyon sok fajtája van, de mi most csak a kézfogással fogunk foglalkozni.

A kézfogás eredete

A kézfogás egy nagyon régi formája az üdvözlésnek. A középkorban a legtöbb férfi valamilyen fegyvert viselt a rablók és útonállók ellen. Ilyenkor a fegyvert gyakran az ingujjukba rejtve viselték.

cowboy kézfogás

Ha találkoztak valakivel és bizonyítsák, hogy semmi gyilkos szerszám nincs náluk, nyitott tenyerüket nyújtották egymás felé. Így kézfogással jelezték a felek egymásnak, hogy egyiküknél sincs fegyver. A kézfogás így lett a béke és barátság kifejező eszköze.

Érdekes tudni, hogy régen az előltöltős pisztoly gúnyos neve disznóláb volt, innen ered a híres mondás is: Itt a kezem, nem disznóláb!

Kezdetben csak a férfiak fogtak kezet. A harcok végeztével így jelezték barátságukat. Ma már elfogadott a dolog férfi és nő között is.

Illemszabályok: a kézfogás szabályai

A kézfogás szabályai ellentétesek a köszönésével. Akinek köszönnek, annak kell a kezét nyújtania. A kézfogás el nem fogadása komoly sértésnek számít!

Kézfogás közben illik a feleknek egymás szemébe nézni. Ha a férfin kesztyű van, azt le kell venni (hacsak az nem egyenruha része). Ha ülünk és valaki nyújtja felénk a kezét, akkor tiszteljük meg azzal, hogy felállunk.

egymás szemébe nézünk

Kézfogások típusai

A kézfogás egy nem verbális kommunikációs forma, amivel nem csak üdvözölni tudjuk a másik felet, hanem a testbeszédünk által információt továbbítani felé. Testbeszéd szakértők által elemeztük a leggyakoribb kézfogásokat.

Erős, határozott

Egy erős határozott kézfogás magabiztonságot és dominanciát sugallhat, de csak akkor ha mértékkel csináljuk. Ha túl erősen szorítod meg a másik kezét, akkor éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Úgy tűnhet, mint ha valamit kompenzálni szeretnél azáltal, hogy túl erősen szorítod a a másik kezét. Ha nagyon dominálni akarsz, az sose jó!

Gyenge

A legrosszabb egy kézfogásban, ha a partnernek túl gyenge a kézfogása. Legtöbbször a nőknél figyelhető meg, hogy csak nyújtják a kezüket. Részükről ez elfogadható. De amikor egy férfi a határozott kézfogás helyett lágyan a kezünkbe teszi a kezét, hát annál nincs rosszabb.

Abszolút negatív jelet küld a másik fél számára. Az ilyen személyeknél leggyakrabban önbizalomhiányra lehet következtetni.

Ugyanakkor gyakran megfigyelhető ez a kézfogás típus a pályakezdő fiataloknál. Nekik nincs még megfelelő tapasztalatuk. Amikor új ügyféllel találkoznak talán még szándékosan is gyengén fognak kezet, hogy ezzel adják át a dominanciát az ügyfélnek, de ezzel pont az ellenkezőjét érik csak el.

Forgatás, csavarás, húzás

Ha kézfogás közben forgatjuk, vagy csavarjuk a másik fél kezét, nem csak kényelmetlenséget, de agresszivitást is sugallhatunk. Nem éppen a legjobb első benyomás egy új kapcsolatban.

Hasonló a helyzet a “Trump” féle kézfogással, amikor magunk felé húzzuk a partner kezét – ezzel kibillentve az egyensúlyából – és ezáltal próbáljuk dominanciánkat ráerőltetni. Nem jó megoldás, épp az ellenekezőjét érjük el!

Túl hosszú

Ha túl hosszan fogja valaki a kezünket – esetleg még erősen is szorítja – akkor az szintén agresszivitást jelenethet. Ennek ellentéte ha valaki gyengén fogja sokáig a kezünket. Ez a személy bizonytalan, ideges vagy félénk. Egy normális kézfogás általában egy határozott rázásból áll. Három vagy annál több, már túl hosszú!

Szemkontaktus kerülése

A testbeszéd során nem csak a kezünkre kell figyelnünk. Kézfogáskor mindig nézzünk a másik szemébe! Egy gyenge kézfogás folyamatos szemkontaktussal és mosollyal sokkal többet ér, mint egy erős, szemkontaktus nélkül. Ha nem nézünk a másik szemébe, arrogánsnak ugyanakkor gyengének tűnhetünk.

A jó kézfogás

  • határozott, de nem túl erős
  • nem rángat, nem forgat, egyszer fel és le
  • folyamatos szemkontaktus és mosoly
Sending
Értékeld a cikket:
0 (0 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük