Fotografikus memória – a jó memória tanulható

Fotografikus memória – a jó memória tanulható

A memória nagyon fontos egy ember életében. Minél több emlékünk van, annál többet éltünk. Mi lenne, ha létezne egy módszer, amivel az életünk minden pillanatára, minden részletére tökéletesen vissza tudnánk emlékezni, mint ha csak egy filmet néznénk végig, ami az életünket rögzítette?

Mi lenne, ha a munkahelyen te lennél az, aki mindenre és mindenkire emlékszik a cég történetében? A fotografikus memória ennek elérésében segít! És a jó hír, hogy ezt a képességet bárki elsajátíthatja egy kis gyakorlással! Ebben a posztban bemutatjuk, hogyan fejleszd a fotografikus memóriád, milyen gyakorlatok vannak, és hogyan hasznosítsd ezt a tudást a karriered és az életed során. Továbbá kitölthetsz egy fotografikus memória tesztet is!

A tartalomból:

Mi a fotografikus memória

A fotografikus memória (eidetikus memória) egy olyan tanulható emberi képesség, amivel képeket, hangokat, tárgyakat és eseményeket tudunk extrém pontossággal, nagy mennyiségben memorizálni. A megfigyelésre általában 30 másodperc elég. Ezután olyan részletességgel tudunk visszaemlékezni a látott képre, mint ha még mindig ott lenne előttünk. A látott kép részletessége, erőssége függ a visszahívás intenzitásától, mennyire fontos számunkra és milyen gyakran hívjuk elő.

Sokan a fotografikus memóriát összetévesztik a kivételes emlékező képességgel. A kivételes emlékező képesség egy jól dokumentált, örökletes képesség. Azok az emberek, akik ilyen képességgel rendelkeznek általában sikeresebbek az életben, mert kamatoztatni tudják az emlékeiket. De rendhagyó emlékező képességet lehet felfedezni sokszor az autista embereknél is.

Kim Peek - fotografikus memória
Kim Peek – Dustin Hoffman

Ilyen például Kim Peek, akit az Esőember című filmben Dustin Hoffman alakított. Ő például tényleg képes 8 másodperc alatt elolvasni egy oldalt és 98%-os pontossággal felidézni a tartalmát.

Marilu Henner még baba korára is emlékszik

A kivételes emlékező képesség persze nem csak az autistáknál fordul elő. Említhetnénk például Marilu Henner-t is. Az amerikai színésznő, – aki játszott a Grace klinikában is – élete minden korábbi pillanatára tökéletes pontossággal emlékszik vissza. Nem csak egy-két részletre, hanem mindenre!

Memória fejlesztése

Jó hír, hogy a vizuális memória fejleszthető! Ezt támasztja alá Joshua Foer a New York Times gazdasági újságírója, aki teljesen átlagos memóriával rendelkezik, de elkezdte fejleszteni a memóriáját és végül oda jutott, hogy memória versenyt nyert.

Joshua Foer memória versenyt nyert
Joshua Foer

Joshua rájött, hogy ezeknek az embereknek semmiben sem különbözik az agyuk a többiekétől, nem okosabbak másoknál, viszont mind egy ősi technikát alkalmaznak a memóriájuk fejlesztéséhez, a vizuális memória technikáját. Ez a technika 2500 éves, és ezt használta Cicero mielőtt beszédeket mondott. Joshua a verseny előtti évet a memóriája fejlesztésére szánta és próbált rájönni hogyan működik az egész.

Rájött, hogy a mai ember a technikai fejlődés miatt “ellustult”. Megjelent a fényképezőgép, a számítógép és az okostelefon, amik miatt már nem kell memorizálnunk semmit, minden emlékünk ott van a gépekben. Ahhoz, hogy a memóriánk fejlődjön, vissza kell térnünk az alapokhoz és megtanulnunk emléket gyártani.

Vizuális memória, a több ezer éves titok

Ben Pridmore memoria versenyen

Ben Pridmore háromszoros memória világbajnok, 36 kártyapaklit képes memorizálni egy óra alatt! Ehhez a vizuális memóriáját fejlesztette tökélyre. A lényege, hogy minden egyes laphoz egy történetet rendel. Nem a lapot jegyzi meg, hanem a hozzá rendelt történetet, amiből aztán összeáll az egész kártyapakli. A kártyapaklik a memóriapalota egy-egy épületét mutatták be és így volt képes 36 paklit memorizálni. Minél izgalmasabb, viccesebb vagy bizarrabb történetet rakunk össze a látott képekből, annál tovább fogunk rájuk emlékezni.

Vegyünk egy egyszerű példát:

Útközben egy autó belénk jön. A rendszámát épp hogy egy pillanatra sikerül meglátnunk: RDG-323. Nincs nálunk se papír se telefon se semmi, amire rögzíthetnénk a rendszámot csak a memóriánk.

A rendszámot úgy jegyezhetjük meg könnyen, ha elképzelünk egy történetet köré:

A Részeges rendőr felett egy Dadogó Galamb repül el. A galamb 3 kerti törpét lát meg. A törpék félnek, hogy a galamb lekakálja őket, ezért menedéket keresnek. 2-nek sikerült elbújnia, de a galamb az ott maradt törpét 3-szor is lekakálja.

Minél fantáziadúsabb történetbe fűzzük a rendszámot, annál jobban fogunk rá emlékezni, amikor a rendőr felveszi a jegyzőkönyvet.

Angolul beszélőknek érdemes megnézni Joshua TED előadását a történetéről:

Joshua Foer a New York Times gazdasági újságírója memória versenyt nyert egy év gyakorlás után

Memóriafejlesztés gyakorlat

Ahogy korábban írtuk, a fotografikus memória gyakorolható. Az egyik gyakorlat a fent leírt módon működik, és bármikor gyakorolhatjuk. Reggelente a buszon próbáljunk meg memorizálni rendszámokat, vagy egy rövid bekezdést a kedvenc könyvünkből, magazinunkból. Elég 15 perc minden reggel. Fontos, hogy a memóriánk fejlesztéséhez rendszeresen kell végeznünk a gyakorlatokat legalább egy hónapon keresztül. Egy napot sem hagyhatunk ki!

A fent leírt gyakorlat mellett léteznek más memória fejlesztő gyakorlatok is. Ilyen például a következő:

  1. keressünk egy zárt szobát, amin nincs ablak, de van legalább egy lámpája pl. wc
  2. üljünk le olyan helyre, ahonnan könnyen elérjük a lámpakapcsolót anélkül, hogy felállnánk
  3. vágyjunk egy üres lapba egy négyszöget, amin keresztül egyben láthatunk egy bekezdést a memorizálandó oldalból
  4. oltsuk le a lámpát és várjuk, hogy a szemünk hozzászokjon a sötéthez
  5. kapcsoljuk fel a lámpát, de csak épp egy pillanatra, hogy kialakuljon egy vizuális kép a bekezdésről az agyunkban
  6. addig ismételjük ezt, amíg nem memorizáltuk az egész bekezdést

Fotografikus memória teszt

Kíváncsi vagy, hogy milyen a fotografikus memóriád? Töltsd ki a tesztet! Ezt a tesztet csak a népesség 1%-a képes hibátlanul kitölteni. Neked sikerül?

Sending
Értékeld a cikket:
5 (2 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük