Fényképezés tippek férfiaknak

Fényképezés tippek férfiaknak

A férfiak többsége nem szereti, ha fényképezik őket. Általában rosszul vannak attól, ha igazolványképet készítenek róluk, a szelfi készítése sem az ő világuk, portré fotózásra is nehezen lehet rávenni őket, a portfólió fotózásra, készítésre pedig a legtöbb férfi nem is jelentkezne, hiszen egy fénykép sok esetben mutatja meg a pőre valóságot, vagyis sok mindent elárul a modellről, még akkor is, ha igyekszik azt jó mélyen elrejteni magában. 

Tartalom:

Ha a férfiak magukról készítenek fotót valamelyik közösségi oldalra, akkor se fordítanak kellő időt és energiát arra, hogy tökéletes portréfotó készüljön róluk. A férfiak jelentős hányada nem pózol, nem fordít gondot a háttérre és arra, hogy igazán jó profilkép kerüljön ki a közösségi oldalára.  

A férfi modellek világában mindennaposnak számít a fényképezés. Nekik is meg kell tanulniuk, hogyan viselkedjenek, pózoljanak és milyen beállásra, beállításra van szükség egy műtermi vagy egy szabadtéri fotózáson.

Egy férfinek és egy nőnek teljesen más pózok állnak jól. Nem mindegy, hogy áll a fej, mennyire van nyitva a szem, milyen a testtartás, és az sem lényegtelen, hol van a kéz és hova fókuszál az illető. A profi fotón látszik, hogy a fotózás minden pillanatát élvezte a modell és nem csupán a valóság, hanem a személyisége is átüt a fényképen.

Ebben a posztban arról olvashatsz, hogy mire ügyelj, amikor fényképet készítesz magadról, vagy éppen mást kérsz meg arra, hogy egy ütős fotót csináljon rólad. A testrészek és érzékszervek közül a szem, kiemelt fontossággal bír egy-egy kép elkészítésekor. Mielőtt rátérnék a legférfiasabb pózokra, néhány alapszabályra hívnám fel a figyelmet.

Amire figyelj fényképezéskor

Az arc

férfi arc fotó

Az arc, az arckifejezés adja meg az egész fénykép hangulatát. A fotózást megelőzően a tükör előtt lehet gyakorolni különböző arckifejezéseket, hogy éles bevetéskor a legjobb formádat hozd.

A szem:

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Ez az érzékszerv az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk.

Ezekre ügyelj:

 • Tekinteted akkor lesz természetes, ha nem közvetlenül a kamerába, hanem azon túl nézel fényképezés közben. Vagy a távolban keresel egy pontot és arra fókuszálsz.
 • A nyitott szem a nők kiváltsága. Egy férfi jó, ha hunyorít fotózás közben.

A fej:

Nem csak a szem nem nézhet közvetlenül a kamerába, de a fej sem billenhet abba az irányba. Mert ez olyan mesterkélt hatást kelt.

Az áll:

A nem megfelelő beállás még akkor is csinálhat tokát, ha egyébként nincs is az illetőnek. A toka elkerüléséhez hajtsd egy picit le a fejedet, majd egy kicsit nyomd ki előre az álladat. De ne nagyon, mert akkor az orrlyukak fognak nagyon látszani.

A száj:

A férfi modellek soha nem mosolyognak fülig érő szájjal. A fényképen akkor mutat jól a mosoly, ha az ajkak csak résnyire vannak nyitva, a fogak éppen csak kilátszanak. A szorosan összezárt ajkak pedig csak igazolványképre valók, nem egy közösségi oldalra szánt profilképre.

A test:

Az ideális férfitest klasszikus V- alakú, vagyis széles vállak és keskeny derék jellemzi. Pózolásnál azért is kell kellő hangsúlyt fektetni a lábakra, mert a megfelelő lábtartás segít ellazítani a test izmait, így az nem lesz olyan merev. A jó testtartás biztosítja, hogy az arcról is jó fénykép készüljön.

Milyen a jó testtartás?

 • Egyenes hát és derék
 • Laza vállak
 • Behúzott has

A kéz:

Első és legfontosabb szabály, hogy a kéz nem lóghat csak úgy a semmibe.

Mit csinálj fényképezés közben a kezeiddel?

 • Tedd karba
 • Tedd zsebre
 • A hüvelykujjadat akaszd a zsebedbe
 • Fogd az övcsatodat, vagy a nyakkendődet
 • Az egyiket lazán tedd zsebre, a másikban fogj valami tárgyat
 • Kulcsold össze

A láb:

A leghétköznapibb fényképeken a férfi modellek állnak. Ezek a fotók általában semmilyen speciális eszközt vagy beállítást nem igényelnek. Egy ilyen álló kép azonban csak akkor lesz kifogástalanul jó, ha a testsúly az egyik lábra nehezedik, míg a másik láb enyhén be van hajlítva.

Amennyiben mindkét lábra nehezedik a test súlya, az az egész fotó összhatását merevvé teszi.  

Férfi modell pózok:

A férfi modellek ülve és állva is pózolnak a kamera előtt. Egy fotó attól lesz profi, ha a végtagok a megfelelő helyen vannak és fotózás közben az izmok ellazulnak. A kéznek és a lábnak mind az ülő, mind az álló póznál kitüntetett szerepe van.

Az álló pózok a kezekre fókuszálva:

A klasszikus karba tett kéz

férfi karba tett kézzel fényképezés

Férfi modelleknél ez az egyik legáltalánosabb póz. Soha ne a könyöködet fogd, amikor karba tett kézzel pózolsz, hanem a felkarodat. Ezzel a mozdulattal az izmaidra irányíthatod a figyelmet. A fotó háttere lehet a fal, amelynek háttal is dőlhetsz, de modell fotózásnál gyakori a féloldalas falnak támaszkodás. Ilyenkor a vállal támaszkodsz a falnak és a fej nem előre, hanem oldalra néz. Azért ne ilyen képet válassz önarcképnek.

A karba tett kéz kissé variálva

A karba tett kéz egy másik változata, amikor az egyik kezedet felemeled a mellkasod előtt. A képnek akkor van jelentősége, ha egy luxus karóra, vagy érdekes karkötők díszítik a csuklódat.

A zsebre dugott kéz

A zsebre dugott kéz még akkor is bizalmat és nyugalmat sugároz, ha csupán egy fényképről van szó. Ez tipikus pasis kép, mert hiszen a férfiak nagy hányada szeret zsebre dugott kézzel pózolni.

Arcérintés

férfi arcérintés fotózása

Ha filozófusnak, vagy nagyon komolynak akarsz tűnni, akkor a kezeddel, pontosabban az enyhén behajlított ujjaiddal az arcodat is megérintheted. Az ujjaid ne takarják el az ajkadat. Egy ilyen fénykép tekintélyt sugároz a modellről.

Üzletember feeling: kéz a nyakkendőn

férfi fotó: kéz a nyakkendőn

Az öltönyös képeket szeretik a nők és sok férfi modell kifejezetten kéri is az ilyen képeket műtermi fotózás alkalmával, de a szelfik készítésénél sem ritka, hogy valaki ilyen beállítást választ magának. A fénykép központi eleme a nyakkendő, amelyre lazán kell a mutató és hüvelykujjat ráhelyezni, de a két ujjat semmiképpen sem szabad mozgatni fotózás közben.

Az álló pózok a lábakra fókuszálva:

Az álló pózokat leginkább azok a modellek preferálják, akik izmos testtel vannak megáldva. A kamera ilyenkor bárhová irányulhat, voltaképpen mindent megmutat. A férfi modell magas termetét, széles vállait, izmos bicepszét és tricepszét, a keskeny csípőjét, vagyis a teljes valóságot mutatja meg a fénykép.

Keresztbe tett lábak

A fotó háttere ebben az esetben is lehet egy fal. A modell nekitámaszkodhat a hátával, de lényeges, hogy a lábai úgy legyenek keresztbe téve, hogy az egyik lába enyhén legyen behajlítva.

Falnak támasztott láb

Modellek körében az egyik legmacsósabb beállítás az egyik, behajlított láb falnak támasztása. Ilyenkor a testsúly a kinyújtott jobb vagy bal lábra helyeződik. Ez a póz, egy távolba révedő tekintettel garantált siker a hölgyek körében. 

Ülő pózok:

Ezt a beállítást leginkább azok a modellek szeretik, akik nem lettek tökéletes alakkal megáldva, vagy csupán a felsőtestüket szeretnék hangsúlyozni. Ennél a beállításnál a testtartás kulcsfontosságú. A görnyedt testtartást kerülni kell!

Háttámlás széken ülés

A háttámlás szék kétféle variációt is lehetővé tesz. A komolyabb személyek ülhetnek rajta hagyományos pózban, míg a vagányabbak fordítva, kezeikkel a háttámlát fogva. Ez a fajta portré fotózás inkább a kamaszfiúkhoz illik.

A bárszék pedig a laza, húszas – harmincas korosztály kelléke lehet egy portré fotózáson. A testtartás itt lehet kicsit könnyed, a kezek összekulcsolva pihenhetnek a csípővel egymagasságban.

Üzletember műtermi fotózása széken ülve

Remek férfi portré készülhet öltönyben és nyakkendőben. Ilyenkor nem csak a kelléken, jelen esetben a széken van a hangsúly, hanem a fotó hátterén. Amennyiben a cél az, hogy a modell a fényképpel tiszteletet és presztízst váltson ki másokból, úgy érdemes egy sötétebb hátteret választani, a lábaknál viszont kötelező a világos padló.

A sötét – akár kék, sötétszürke, fekete – díszlethez is fel lehet venni egy sötétebb öltönyt, de a világos ing kötelező, hogy némileg egyensúlyba kerüljenek a színek.

Mivel ülő pózról van szó, értelemszerűen mindkét láb be van hajlítva, az egyik csusszanhat a padlón előrébb.

A kezek is kiemelt fontossággal bírnak. A férfi modell egyik keze nyugodthat a combon, megvillantva a karóráját, a másik kéz kinyújtott ujjai csünghetnek a semmibe, a padló irányába nézve.

A lépcső, mint helyszín

A vagányabbak színtere lehet a lépcső, ami szintén nem kíván meg merev formákat és pózolást a modelltől. A lépcsőre az egyik kézzel rákönyökölhetsz, de előre is dőlhetsz. A kezeket, minkét esetben hasonlóan tarthatod: Az egyik kezedet egyszerűen csak tedd rá a másik kézfejedre.

A cselekvő pózok:

A fentebb felsorolt passzív pózok helyett az aktív beállításokat is választhatja a férfi modell, ezzel mintegy megmutatva a személyiségének egy szeletét. Az ilyen profilképeket elsősorban azok választják, akiknek van valamilyen érdekes hobbijuk.

Milyen lehetőségek közül választhatsz? Rengeteg megoldás létezik. Íme, néhány a teljesség igénye nélkül:

 • Álló pózban magad mellé állíthatod a gördeszkádat
 • A parkban leheveredhetsz a fűbe, a kutyád hasát párnaként használva
 • Kezedbe kaphatod a gitárodat és pengetheted fotózás közben
 • Evezővel is pózolhatsz

Profilképek a munka és a hobbi oltárán

Természetesen olyan fényképek is készülhetnek, amelyek nem a modellt, hanem a hobbit és a hivatást helyezik előtérbe. A fényképezés aranyszabályait ekkor is be kell tartani, de a kamera ilyenkor elsősorban arra fókuszál, amit az illető a fotón ki akar emelni.

Mit emelhetünk ki egy képen?

 • Egy tetovált kar
 • Egy bőr karosszék
 • Egy hangszer
 • Egy elkapott pillanatkép telefonálás közben
 • Egy kézben tartott tárgy, ami az illető munkájára utal

Az ilyen fényképek nem az adott modellre koncentrálnak, hanem marketing –és hirdetési eszközként is funkcionálhatnak.

A fentieken kívül természetesen vannak még jó pózok. Viszont olyanok is, amelyeket minden férfi modellnek kerülnie kell, ha profilképet készít. Önéletrajzi fotónál pedig egyenesen kerülni szükséges az ilyen fényképeket.

Mit ne tegyél, amikor fényképet csinálsz

 • Kerüld a csücsörítést
 • Ne viselj túl szűk ruhát
 • Ne csinálj fürdőszobai tükrös képet
 • És a fekvő pózoktól is tartózkodj
Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük