Állásinterjú kérdések: ezeket kérdezik leggyakrabban

állásinterjú kérdések

Az állásinterjú egy stratégiai játék, ahol a pályázók mindent elkövetnek azért, hogy övék legyen az álommeló. A HR-es pedig mindent elkövet, hogy kiszűrje azokat, akik nem lennének alkalmasak a munkára.

Az állásinterjú során nagyon fontos az első benyomás, de még fontosabb hogyan válaszolunk az egyes kérdésekre. Ebben a posztban bemutatjuk hogyan zajlik egy állásinterjú, hogyan készüljünk fel rá, milyen ruhát vegyünk fel és mik a leggyakoribb állásinterjú kérdések.

Az állásinterjú menete

Az első állásinterjú az a pont, ahol először találkozik személyesen a pályázó a munkaadóval. Itt derül ki, hogy a pályázót mennyire érdekli az adott állás és, hogy a munkaadó mennyire tudja elképzelni a jelentkezőt a pozícióra. A pályázónak itt kell megmutatnia, hogy mekkora a szakértelme, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mik a szakmai erősségei és miben jobb, mint a többiek.

A pályázó tudja, hogy a felvételi folyamat további kimenetele azon múlik, hogy itt milyen válaszokat fog adni. Éppen ezért hatalmas nyomás nehezedik rá. Ha felkészülünk egy állásinterjú menetére, a várható állásinterjú kérdésekre, akkor ezt a nyomást enyhíthetjük.

1. A bemutatkozás

Itt történik meg az első benyomás. Korábbi posztunkban részletesen elemeztük, hogy a kinézeten, testbeszéden és arckifejezésen milyen sok múlik.

egymás szemébe nézünk

Már a kézfogással is fél sikert érhetünk el, ha jól csináljuk. A bemutatkozás során az első 10-20 szavunk után, már kialakul egy kép a másik félben, ezért nagyon fontos, hogy az első szavainkat jól megválogassuk. Húzzuk ki magunkat, mosolyogjunk, figyeljünk a részletekre. Ha leülünk semmiképp se üljünk le elsőként.

2. A tartalmi rész

Miután megtörtént a kölcsönös bemutatkozás, az állásinterjú tartalmi része következik. Itt bemutatják részünkre a szervezetet és a meghirdetett állást. Mi pedig elkezdünk beszélni magunkról.

3. A kérdések

Az interjú végén mindig felhangzik az a bizonyos mondat: Van kérdése? Mindig legyen kérdésünk! Erősen ajánlott kérdést feltenni a munkával kapcsolatban, már csak azért is, hogy ne tűnjünk érdektelennek.

Olyan kérdést próbáljunk feltenni, amivel előrébb visszük a beszélgetést és ne olyanra kérdezzünk, amit már egyszer elmondtak. Az sem szerencsés, ha az első kérdésünk a fizetésre vagy a munkaidőre vonatkozik.

Készüljünk fel az interjúra

Az állásinterjú során nagy a nyomás rajtunk. Nagyon rövid idő alatt kell meggyőznünk az interjúztatót, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a munkakörre. Az idő rövidsége miatt pedig előre fel kell készülnünk.

És itt a felkészülés alatt nem az előre betanult szövegeket értjük, mert egy rutinos interjúztató pontosan tudja, hogyan zökkentse ki a pályázót. Meg kell tanulnunk hatékonyan kiegészíteni az önéletrajzunkat szóban.

Ezekre figyeljünk az állásinterjú során:

 • sose késsünk!
 • legyünk határozottak, figyeljünk a testbeszédre
 • tudjuk mit akarunk
 • legyünk kíváncsiak
 • őszintén válaszoljunk a kérdésekre, de kamuzzunk
 • fogalmazzunk érthetően, maradjunk a tárgynál
 • ne beszéljünk folyamatosan, de az se jó, ha egyszavas válaszokat adunk
 • ismerjük az álláshirdetést és a céget
 • legyünk tisztában az önéletrajzunkkal
 • csak a meghirdetett pozícióra vonatkozó pontokat hozzuk fel az önéletrajzunkból
 • készüljünk fel a lehetséges állásinterjú kérdésekre
 • bérigényt csak a bértárgyaláson hozzuk fel, előtte tilos!

A megjelenés: állásinterjú ruha

Ahogy korábban írtuk az első benyomás egyik legfontosabb eleme a megjelenés. Fontos, hogy ápoltnak látszunk és az öltözékünk visszafogottan elegáns legyen. Nyilván pozíciótól és munkaadótól függően más és más dress code jöhet szóba. Egy bankba például a business casual ajánlott, míg a sarki mekibe elég lehet a rövidgatya póló kombó 🙂

Dress code: Business casual

Azoknak, akik irodában fognak dolgozni általában az ajánlott dress code egy állásinterjúra a business casual / üzleti alkalmi. Ez a ruházat egy átlagos munkahelyi viseletnek felel meg. Nem kell túlzásba vinnünk. A lényeg, hogy kényelmes legyen és tényleg jól érezzük magunkat a ruhánkban.

Business Casual férfiaknak állásinterjúra
Business Casual
 • Ha a pulóvert részesítjük előnyben, akkor sötét farmer, világos ing + sötét nyakkendő és sötét pulóver
 • Ha zakót, vagy öltönyt szeretjük, akkor sötét szövetnadrágot és zakót válasszunk, világos inghez. Természetesen a nyakkendő is sötét legyen.
 • Egyik viseletnél se felejtsük otthon a karórát és az övet

Állásinterjú kérdések

Minden állásinterjún a bemutatkozástól kezdve a tartalmi részekig megtalálhatók bizonyos állásinterjú kérdések, amikkel szinte biztos, hogy találkozni fogunk. Ha ezekre előre felkészülünk és tudjuk, hogy mit fogunk válaszolni, sokkal lazábban fogunk reagálni rájuk.

Ezek a leggyakoribb állásinterjú kérdések és válaszok:

Miért jelentkezett a hirdetésre?

Ennek a kérdésnek egy célja van: eldönteni, hogy mennyire motivált a jelentkező. Még ha jó szakember is vagy, senki se szeretne felvenni olyan embert, aki pár hónap múlva továbbáll. Itt meg lehet említeni a szakmai fejlődést vagy a stabil munkahelyet, de ne a pénz legyen a fő motivációnk.

Mit tud a cégünkről?

Ahogy korábban írtuk nagyon fontos, hogy utánanézzünk a cégnek ahol dolgozni szeretnénk. Ha nem tudjuk az alapvető dolgokat, akkor hamar kiderül, hogy csak a pénz miatt jelentkezünk és nem a szakmai fejlődésért.

Hogyan látja magát öt év múlva?

Ez egy becsapós kérdés. Ha például sales területen pályázunk, ahol van előrelépési lehetőség, akkor nyugodtan mondjuk a magasabb beosztást. Ha viszont nyilvánvalóan nincs előrelépési lehetőség, akkor ne hangoztassuk karrierterveinket.

Mik a három jó és három rossz tulajdonságai?

Ezek már szinte közhelyes kérdések, de sok dologra lehet belőlük következtetni. Próbáljuk meg a válaszunkat mindig az adott munkakörre szabni. Ami az egyik munkakörre jó tulajdonság az nem biztos, hogy a másikra is.

Legyünk cselesek: a rossz tulajdonságok lehetnek a munkáltató szempontjából jók is! Például mondjuk azt, hogy idegesít minket, ha a munkatársak nem végzik el a rájuk bízott munkát.

Miért hagytuk ott az előző munkahelyet?

A legfontosabb, hogy ne kezdjük el szapulni az előző céget és munkatársakat. Érzelemmentesen, szigorúan szakmai alapon indokoljuk a döntésünket.

Mi a bérigénye?

Talán az egyik legfontosabb, de legkényelmetlenebb kérdés. Az interjú előtt legyünk tisztában, hogy a hozzánk hasonló szakemberek mennyit keresnek. Ha túl sokat mondunk nem jó, de az se, ha túl keveset. Legyünk határozottak és ne féljünk a pénzről beszélni!

A legegyszerűbb, ha már az interjú előtt tisztázzuk magunkban, hogy mi az a minimum összeg, amit kérni fogunk. Legyünk tisztában azzal is, hogy valószínűleg amiben megegyezünk, az lesz a bérünk a következő 1-2 évben.

Miért ön a legmegfelelőbb erre a pozícióra?

A HR-es itt azt teszteli, hogy mennyit értettünk meg a pozícióból és hogyan kapcsoljuk a szakmai tudásunkat a meghirdetett pozícióhoz. Mutassuk meg, hogy figyeltünk az interjú során és a beszélgetés során említett pontokra próbáljuk “ráilleszteni” magunkat. Említsük meg a jó tulajdonságokat. Fontos, hogy ne fényezzük túl magunkat, mert azzal csak negatív hatást érhetünk el.

Folytathatjuk angolul?

Az olyan pozícióknál, ahol fontos a nyelvtudás elkerülhetetlen, hogy az interjún ne jöjjön fel ez a kérdés. Nem kell megijedni, ha az állásinterjú angolul folytatódik és néhány nyelvtani hibát vétünk! A lényeg, hogy próbáljunk folyamatosan beszélni. Ha az interjúztató már megérti, amit mondani akarunk, akkor jók vagyunk.

Kérdezz Te is!

Minden állásinterjú végeztével szinte biztos, hogy lehetőséget kapunk feltenni a kérdéseinket. Egy-egy jól irányított kérdéssel, könnyen befolyásolni tudjuk az interjú kimenetelét. Ezekkel a kérdésekkel akár kellemes benyomást is kelthetünk:

 • Kérdezzük meg, hogy ők miért dolgoznak a cégnél, mit szeretnek benne a legjobban?
 • Kérdezzük meg, hogy mi a végső határidő, mikorra kapunk végleges választ.
 • Mi az, amit ezt a pozíciót végzők korábban elrontottak, és mi az amit másképpen csinálnának?
 • Lesz lehetőségünk találkozni a döntés előtt a leendő munkatársakkal?
 • Milyen egy átlagos nap a cégnél?
 • Ha nem új a pozíció, akkor miért üresedett meg?

Van egy jó sztorid az állásinterjúdról? Oszd meg velünk kommentben!

Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük