Telefonszám lenyomozása – így tudd meg ki hívogat

telefonszám lenyomozása

Folyamatosan hívogat valaki egy telefonszámról, de nem szól bele? Állandóan ismeretlen számról keresnek a közvéleménykutatók? Most mutatunk néhány trükköt, amivel kiderítheted kié a telefonszám, amiről hívnak, de bemutatunk egy alkalmazást is, ami már a letiltott ismeretlen számokat is felfedi.

A számunkra ismeretlen számról jövő hívásokat mindenki kételkedve fogadja. Ha látjuk a hívó számát, egy fokkal bátrabban vesszük fel a telefont, de egy letiltott hívószámmal érkező bejövő hívás mindig gyanús. Egyáltalán miért tiltja le valaki a saját számát, ha nem sántikál rosszban?

Sokan a rejtett számról jövő hívásokat alapból elutasítják. Mások felveszik, mert mi van ha fontos. Nem veszem fel a letiltott számot, mert tiszteljen meg annyival, hogy nyilvános számról keres. Mindkét oldal álláspontja megérthető. De mi van azokkal, akik azt sem tudják, hogy a számuk le van tiltva? Vagy olyan irodából telefonálnak, ahonnan az egész kimenő hálózat le van tiltva?

Vajon a hívott félnek nincs joga tudni, hogy ki keresi?

Mielőtt jobban beleásnánk magunkat a témába nem árt, ha kicsit jobban megismerjük, hogyan is működnek a mobiltelefon hálózatok és a hívószám letiltás.

A GSM hálózatok működése

Röviden leegyszerűsítve minden mobiltelefon egy bázisállomásokból álló mobil kommunikációs sejthálózathoz kapcsolódik. Ez a hálózat össze van kötve a hagyományos vonalas telefonhálózattal is. Minden cellát egy bázisállomás sugároz be.

6 szögű cellákban egy bázisállomás

Egy cella hatszögű területe akár 30 km sugarú is lehet, pl. alföld, de ahol sok ügyfél van ott a cellák is kisebbek és több van belőlük. Budapeste például egy kerület több cellából is áll. Minden cella más frekvenciát használ, így nem keveredik össze a kapcsolat.

Amikor egy telefonszámot tárcsázunk a mobilon, a telefonunk végigpásztázza a számunkra elérhető összes cellát, és kiválasztja azt, amelyiken a legnagyobb térerősséget tapasztalja. A hívásunk több cellán, bázisállomáson is keresztül megy, míg a hívott félhez eljut.

Hívószám kijelzésének letiltása

A hívószámunk kijelzését beállíthatjuk a mobiltelefonunkon, de kérhetjük ezt a szolgáltatótól is. Ha magunk szeretnénk megtenni, akkor Iphonon itt:

hívószám eljrejtése Iphone-on

Andoridon pedig itt:

hívószám elrejtése Androidon

tudjuk megtenni.

Ha csak bizonyos alkalmakkor szeretnénk tiltani a számunk kijelzését, akkor használjuk ezt a parancsot a tárcsázáskor:

31#telefonszám

Ebben az esetben, csak az adott szám hívásakor, egyszeri alkalommal lesz tiltva a számunk kijelzése.

(ennek az ellentéte a *31#telefonszám parancs, ahol feloldhatjuk a tiltást ideiglenesen)

Minden hívás beazonosítható

Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy ha letiltod a hívószámod, akkor az nem nyomozható vissza?

Amikor letiltjuk a hívószámunk kijelzését, akkor a hívott fél készüléke előtti utolsó telefonközpontig továbbítódik a hívó fél telefonszáma. Az utolsó állomás pedig elrejti a hívott elöl.

a rejtett szám, nem rejtett

Jó ha tudod, hogy a rendőrség, tűzoltóság, mentők és 112 az utolsó bázisállomás előtti központból is ki tudja nyerni a hívó adatait, ezért náluk semmit sem ér a hívószám elrejtésed!

Ha rejtett számról indítunk hívást, akkor egy rövid digitális üzenetet továbbítunk a hívással együtt az összes központnak. A gond csak az, hogy ezt az üzenetet bármelyik központban ki-be kapcsolhatják szabadon. Tehát egy harmadik telefonközpont simán dönthet úgy, hogy nem veszi ezeket figyelembe, így a titkosított számok máris nyilvánosak lesznek.

Telefonszám lenyomozása

Egy ilyen szolgáltatást indított a Seychelle-szigeteken bejegyzett magyar Seboo is. A társaság minden magyarországi mobil és vezetékes hívás telefonszámát képes kijelezni. Ehhez csak annyi kell, hogy az ő központjukon keresztül történjen a hívás.

Kijelzett telefonszám lenyomozása

Abban az esetben, ha a hívó kijelzi a számát, már könnyebb dolgunk van kideríteni kié ez a telefonszám. Egyrészt a nagy mobil szolgáltatóknál ingyenesen elérhető telefonszám kereső és tudakozó áll rendelkezésre. Amennyiben a hívó nem titkosította az adatait a szolgáltatónál, akkor minden bizonnyal megtalálható a szolgáltató telefonkönyvében.

Tudakozó

Ezeket az adatbázisokat ellenőrzi a Truecaller mobil alkalmazás is. Ha az alkalmazást telepíted a telefonodra, akkor egy bejövő, számodra ismeretlen hívószámot, a hívás pillanatában beazonosít és kiírja a képernyőre a tulajdonosát akkor is, ha a szám nem szerepel a telefonkönyvedben.

Az alkalmazás elérhető androidra és ios-re.

Telefonszámkereső portálok

Ha a fenti tudakozókban nem járunk sikerrel, még mindig marad alternatív lehetőségünk kideríteni a szám tulajdonosát. Vannak ugyanis olyan portálok, ahova a közösség tagjai feltöltik a gyanús, ismeretlen telefonszámokat ezzel segítve a többieket, és akár ezek között is megtalálhatjuk a hívónk számát.

Ilyen oldal például a kihivott.hu és a telefontudakozo.hu

Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük