Mobilház és konténerház – előnyök és hátrányok

Mobilház és konténerház – előnyök és hátrányok

A mobilházak és konténerházak a jövő igényeihez igazodva, a minél olcsóbban és könnyebben kivitelezhető, és a környezet számára is a legkisebb megterhelést jelentő építészeti megoldások.

Kevesen tudják elképzelni, hogy egy szállításra használt konténerben éljenek, de a mai technológiákkal már teljesen lakhatóvá alakítható bármilyen konténer. Ebben a posztban összefoglaljuk, mit kell tudni a mobilházakról, a konténerházakról, mik az előnyei és hátrányai.

A konténerház előnyei

Az első magyar konténerház
Az első magyar konténerház
Az első magyar konténerház belső
Az első magyar konténerház belső
Az első magyar konténerház belső 2.
Az első magyar konténerház belső 2.

Könnyű szállítás, mobilitás

konténerház szállítása
konténerház szállítása

A konténerházak egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor átszállíthatjuk bárhová. A konténerházak általában 6 méteres konténerekből épül össze. Ezek az elemek szétszedve közúton, vasúton vagy hajón is könnyen szállíthatók.

Gyors építés

Egy konténerház szerkezetkészre összeszerelése 2-3 hét alatt elvégezhető. Ugyanez egy átlagos ház építésénél 4-6 hónap is lehet. A konténerház kivitelezés után azonnal használatba vehető.

Olcsóbb

Ha már az átlagos házakkal hasonlítjuk össze, a második legnagyobb előnye egy konténerháznak az ára. Egy téglából épült ház árának majdnem a feléből kijön egy konténerház négyzetméter ára.

Megbízható

Jellemzően 35 tonna teherbírású szállításra tervezett konténerekről beszélünk. Masszív szerkezetük egyrészt ellenáll az időjárásnak, másrészt pedig terhelhetők és biztonságosan egymásra építhetők. Ezek a szerkezetek ellenállnak a földrengéseknek és az egyre gyakrabban előforduló viharoknak.

Környezetbarát

A világ kikötői dugig vannak használatlan konténerekkel. (túl sokba kerülne a visszaszállításuk) Egy ilyen konténer cirka 3500 kg acélt tartalmaz. Rengeteg energia kellene egy ekkora tömegű konténer beolvasztásához. Ha beolvasztás helyett újrahasznosítanánk ezeket a konténereket, akkor rengeteg energiát spórolnánk meg és védenénk a környezetet.

Ha megtetszettek a konténerházak, akkor ajánljuk figyelmedbe az Otthontérkép videóját, akik egy hajózási konténerekből 3 hét alatt kialakított házban jártak:

Az Otthontérkép bemutat egy 3 hét alatt készült konténerházat

A konténerház hátrányai

A hőszigetelés

Jelenleg az egyik legnagyobb nehézséget a konténerházak építésénél a megfelelő hőszigetelés megoldása jelenti. Mivel ezek a szerkezetek acélból készültek elég nehéz dolog a belső hőmérséklet szinten tartása. A hőszigeteléshez speciális anyagok kellenek és az sem mindegy, hogy milyen színűre festjük a homlokzatot.

Szakértői felújítás

Egy 20 éves konténer már biztos, hogy megviselt állapotban van. Hiába volt többször átfestve, a szállítás közben keletkezett karcolásokat, sérüléseket ki kell javítani. A rozsda hamar felüti a fejét, ezért megfelelően felület-kezelni kell. Egy konténer felújításához szakértelem és ráfordított idő szükséges.

Annyira mégsem környezetbarát

Tény, hogy a konténerek újrafelhasználásával bizonyos szinten védjük a környezetet, de ne feledjük el, hogy egy konténer lakhatóvá tételéhez felújítások sorozatára van szükség (padlózat, burkolás, stb), arról nem beszélve, hogy a szállításával is növeljük a széndioxid kibocsátást.

Nincs hitel, csok, biztosítás

A konténerházakra a bankok nem fognak lakáshitelt sem CSOK-ot adni. A biztosítók sem szeretnek ilyenre lakásbiztosítást kötni.

A törvényi szabályozás

A konténerházak, mobilházak és készházak egyik hátrányához kellene felsorolnunk a hiányzó szabályozást is.

Magyarországon lényegesen lassabb a mobilházak, konténerházak elterjedése, mint külföldön. Ennek egyik oka a hiányos törvényi szabályozás. Egyszerűen nincs leírva sehol egyértelműen, hogy kell-e rájuk építési engedély (önkormányzatok egyedi elbírálása), adható-e ki rá használatbavételi engedély. Mielőtt jobban belemennénk a törvényi szabályozásokba határozzuk meg a főbb fogalmakat:

Mobilház:

A mobilház egy mozgatható, áthelyezhető építmény, ahol a szerkezet vasvázakból készül. A külső fal jellemzően alumínium, míg a belső fal farost vagy műanyag, a két réteg között szigeteléssel kitöltve. Padlózata OSB lap vagy furnérlemez.

Ebben a videóban nem csak egy mobilházat nézhetsz meg belülről, hanem azt is, hogyan készül egy modulház, készház:

Egy mobilház belülről

Konténerház:

A konténerház a szállításhoz használt konténerekből összeállított ház. Jellemzően ezeken – a mobilházaktól eltérően – nincs hőszigetelő réteg, így télen hőszigetelni kell, nyáron pedig klíma erősen ajánlott. Szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké, mert ezeket konténerenként szállítják a helyszínre és ott építik össze őket. Jogilag viszont pont a szállítmányozási konténerek engedélyeztetése a problémásabb.

Készház, könnyűszerkezetes ház:

A készház, nem mobilház! Sokan keverik pedig elég jelentős a különbség köztük. A mobilházat a gyártó felépíti és készen szállítja a vevőnek, míg a készházat elemekben gyártják előre és elemenként szállítják a helyszínre, majd szerelik össze. A készház építése tehát egyértelműen építési tevékenység és engedélyköteles.

Aktuális jogszabályok

Ingó vagy ingatlan?

Az egyik legfontosabb törvényi hiányosság, hogy jelenleg jogszabályban nincsen egyértelműen meghatározva, hogy a mobilházak és lakókonténer házak ingatlannak vagy ingóságnak számítanak-e. Pedig ettől függ, hogy kell-e rájuk építési engedély, kiadható-e rájuk használatbavételi engedély vagy felvehetünk-e rájuk CSOK-ot.

Kell-e építési engedély?

Minden esetben a helyi építésügyi rendeletek a mérvadók! Tehát még mielőtt magát a telket megvásároljuk, érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, hogy mik a lehetőségeink. Nem lenne szerencsés, ha olyan telket veszünk, ahova nem is építhető mobilház vagy konténerház.

Ha viszont tartós lakkhatásra szeretnénk ilyen építményt, akkor szinte biztos, hogy kelleni fog rá építési és használatbavételi engedély:

Huzamos emberi tartózkodásra alkalmas építményt felépíteni, elhelyezni, annak anyagától, alapozási módjától, talajjal való kapcsolatától függetlenül csak építési engedélyezési eljárással lehet létrehozni.

Ha Magyarországról beszélünk, akkor ne felejtsük el a kiskapukat sem:

  1. Például, ha nincs fix alapozás a ház alatt, ami 20 cm-nél mélyebben van a talajban, akkor provizórikus felépítménynek minősül, amire nem kell építési engedély.
  2. Az irodakonténerek alapból rendelkeznek ÉMI engedéllyel, így ezek minden szempontból megfelelnek (statika, magasság, nyílászárók, közmű, stb) lakhatásra.

Lesz lakcímünk?

Ebben a kérdésben a telek elhelyezkedése fog dönteni. Ha a telek belterületen van, akkor az utcának kell, hogy neve legyen. Belterületen az utcák számozva vannak, szóval a teleknek már van egy “házszáma”.

Ha viszont külterületen vásárolunk telket, akkor elképzelhető, hogy még utcanevünk sincs, nem hogy telekszám. Jellemzően a dűlőknél helyrajzi számokat fogunk találni. Ebben az esetben bemehetünk az önkormányzathoz, hogy nevezzék el az utcát, de az csak rajtuk múlik, hogy megteszik-e.

Fontos még azt is tudni, hogy a mobilházak, konténerházak mobil jellegüknél fogva nem kötődnek az adott ingatlanhoz, telekhez, ezért ezeknek a földhivatali bejegyzését nem lehet kérni!

Telek vásárlás után lesz illeték?

A jogszabály úgy szól, hogy amennyiben a telektulajdon szerzése után 4 éven belül megkezdődik a lakóház építése, illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás. Tehát itt megint csak az önkormányzaton és az építési hatóságon múlik, hogy a mobilházunk vagy konténerházunk lakóháznak fog-e minősülni.

Lehet mobilházra CSOK-ot felvenni?

Mobilházra és konténerházra sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem tudunk felvenni. Ezeket az építményeket egyik hazai pénzintézet sem fogadja el fedezetnek.

Lakásbiztosítás mobilházra?

Főként biztosító társaságtól függ, hogy milyen biztosítást köthetünk mobilházra és lakókonténer házra. Jellemzően lakásbiztosítást nem kötnek a biztosítók, de sok helyen létezik lakókocsi biztosítás, ami akár szóba jöhet.

Hasznos tippek konténerházakhoz

Közmű bekötés

A közművekre csatlakozást helyrajzi szám alapján a szolgáltató előírásai alapján kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy például elektromos csatlakozáskor ellenőriztetnünk kell szakemberrel az érintésvédelmet, tűzvédelmet, földeléseket stb.

Lakókonténer vízre és csatornára kötését csak szakember végezheti. A fagykárok ellen a külső csöveket szigetelni kell. Ha használaton kívül van a ház, akkor az egész rendszer vízteleníteni kell.

Hőszigetelés, fűtés

A konténerházaknál a szigetelésnek van a legdrágább költsége. Mivel acélfalakról beszélünk, a konténer nagyon gyorsan kihűl vagy felmelegszik. Használhatunk klímát, vagy elektromos fűtést, de minden esetben alakítsunk ki egy legalább 25 cm-es szigetelést ásványgyapottal vagy poliuretán szigeteléssel.

Nyílászárók

Szigetelés híján érdemes az ablakokon nem spórolni. Ez azt jelenti, hogy mindig a legjobban szigetelő, háromrétegű üveggel és sokkamrás PVC kerettel ellátott ablakokat építsük be. Az ajtó szintén jól zárható és jól szigetelő legyen.

Burkolatok

Lakókonténerben nem javasolt a padlókő használata, mert a szerkezet mozoghat, repedezhet. Éppen ezért parkettát és PVC burkolatot használjunk. A fugázáshoz és hézag kitöltéshez rugalmas ragasztókat használjunk. A belső burkolatot úgy tervezzük meg, hogy takarja a közművek vezetékeit, csatornáit.

Könnyűszerkezetes ház árak

Többfajta konténer is elérhető a piacon. Házépítésre a 30×3 méteres konténereket szokták használni. Egy ilyen konténer újonnan elérheti akár a 2 millió forintot is. Ha olyan konténert keresünk ami Magyarországon végzi pályafutását, akkor egy ilyen használt konténer ára 300-800 ezer forint lehet állapottól függően.

Egy 60 négyzetméteres konténerházat cirka 10-15 millió forintból lehet megépíteni.

Konténerházat már 240.000 Ft/m² áron is építenek nekünk, akár 90 nap alatt!

Sending
Értékeld a cikket:
5 (2 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük