Mit főzzek ma: palacsinta recept

Mit főzzek ma: palacsinta recept

A palacsinta talán az egyik legősibb ételeink egyike. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor nagyon finom is. A palacsintát rengeteg mindennel megtölthetjük, de általában a favorit a túró, lekvár és a kakaó. Egy igazi férfinek tudnia kell jó palacsintát készítenie, ezért a mit főzzek ma rovatunkban összegyűjtöttünk pár igen hasznos palacsinta receptet.

Tartalom:

Palacsinta tészta recept

Minden palacsinta alapja a jó tészta. Legyen szó hagyományos palacsinta tésztáról, Gundel palacsintáról vagy amerikai palacsintáról, az összetevők nagyjából mindegyikben ugyanazok.

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt (10 púpos evőkanál)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál oliva olaj

A palacsinta tészta elkészítése

  1. A palacsinta tészta hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben összekeverjük. A lényeg, hogy a tészta ne legyen csomós.
  2. A kikevert palacsinta tésztát kis időre tegyük a hűtőbe pihenni. (10-20 perc)
  3. A forró serpenyőt az első palacsinta kisütése előtt kenjük ki olajjal.
  4. A kisütött palacsintákat tetszés szerint ízesíthetjük.

Amerikai palacsinta recept

amerikai palacsinta recept

Biztos mindenkinek megvan az amerikai filmekben gyakran látható jelenet, mikor a család reggelizik és az amúgy is elég vastag palacsintát jól leöntik még juharsziruppal. Most az amerikai palacsinta elkészítésében segítünk.

Amerikai palacsinta hozzávalók

  • 12 dkg finomliszt (6 púpos evőkanál)
  • 3 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • cukor

Amerikai palacsinta elkészítése

  1. A tojásokat válasszuk szét és a sárgájához adjuk hozzá a lisztet, tejet, sütőport és a sót. Jól keverjük el, hogy a tészta ne legyen csomós. Figyeljünk arra, hogy a tészta nem lehet olyan folyós, mint a hagyományos palacsinta tésztánál.
  2. A tojás fehérjét egy kevés cukorral habosra verjük fel és gyengéden adjuk hozzá a korábban kikevert tésztához.
  3. Pihentessük a kikevert tésztát a hűtőben 10-20 percig.
  4. A palacsinta tésztát forró serpenyőben arany barnára sütjük. Az első palacsintánál itt is kenjük ki a serpenyőt olajjal. 8-12cm átmérőjű adagokat süssünk ki. A hő hatására a tészta fel fog emelkedni a serpenyőből.

Az amerikai palacsintához juharszirup dukál. De mivel a juharszirup nagyon drága, bármilyen édes öntet megteszi: méz, kukorica szirup, lekvár.

Gundel palacsinta recept

Gundel palacsinta recept

A Gundel palacsinta a palacsinták királya. A Gundel palacsintát a diótölteléke és a csokiöntete teszi naggyá. A tészta kikeverése és a töltelék elkészítése időben kicsit tovább tart, viszont az íze megéri a fáradságot.

Gundel palacsinta hozzávalók

A palacsinta tésztához:

  • 30 dkg finomliszt (15 púpos evőkanál)
  • 3 db tojás
  • 4 dl tej
  • 1 dl szóda
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál étolaj

A diótöltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál rum

A csokiöntethez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 dkg liszt
  • 3 db tojássárga
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál rum

Gundel palacsinta elkészítése

  1. A felsorolt palacsinta tészta hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben csomómentesre keverjük, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A palacsinta tésztákat forró serpenyőben egymás után kisütjük.
  3. A diótöltelékhez felforraljuk a vizet, a cukrot és a citromhéjat. Hozzáadjuk a diót, mazsolát és a rumot.
  4. A csoki öntethez a tojássárgát összekeverjük a liszttel és a tejjel és lassú tűzön kevergetve hozzáadjuk a kakaóport és az étcsokit. Az öntetet ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódhat! Ha elértük a kellő öntet állagot, adjunk hozzá kis rumot.
  5. Töltsük meg a palacsintákat a diótöltelékkel, és öntsük a tetejükre a csoki öntetet, majd nyomjunk rá tejszínhabot.

Csúsztatott palacsinta recept

Mit főzzek ma: csúsztatott palacsinta recept

A csúsztatott palacsinta annyiban különbözik a hagyományos palacsintától, hogy a tésztát nem görgetjük fel, hanem a palacsinta lapokat egymásra helyezzük és közéjük tesszük a tölteléket. Így egy nagy palacsintatortát kapunk, ami kakaót, lekvárt, fahéjat, mézet, diót vagy akár pudingot is tartalmazhat egyben.

Csúsztatott palacsinta hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt (10 púpos evőkanál)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál oliva olaj

A palacsinta lapok közti töltelék lehet:

  • dió
  • méz
  • kakaó
  • fahéj
  • lekvár
  • csokipuding

Csúsztatott palacsinta elkészítése

  1. A palacsinta tészta elkészítése ugyanúgy történik, mint a hagyományos palacsintánál.
  2. A rétegek közé tetszés szerinti sorrendben tehetjük a tölteléket.
  3. A palacsinta torta tetejére étcsoki öntetet vagy porcukrot tehetünk.

Vannak, akik az elkészült tortát még egy kis időbe beteszik hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Hortobágyi húsos palacsinta recept

hortobágyi húsos palacsinta recept

A palacsinták között a hortobágyi húsos palacsinta egy kakukktojás, mivel ez az étel nem desszert és nem édes. Ugyanakkor a palacsinta alapját a hagyományos palacsinta tészta adja. A húsos palacsinta egy óra alatt elkészíthető, igen finom főétel.

Hortobágyi húsos palacsinta hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt (10 púpos evőkanál)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál oliva olaj

A töltelékhez:

  • 40 dkg csirkemell vagy sertés/borjúcomb
  • 1 db hagyma
  • 1 db zöld paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teás kanál piros paprika
  • 4 dl tejföl

Hortobágyi húsos palacsinta elkészítése

  1. A húst és a hagymát apróra kockázzuk, a paprikát és a paradicsomot felvágjuk. A paradicsomot felvágás előtt hámozzuk meg!
  2. A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst.
  3. Ha a hús megpirult hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és megszórjuk a húst pirospaprikával.
  4. Ízlés szerint sózzuk és fedővel, lassú tűzön fél órát főzzük.
  5. Ha puhára összefőtt minden, hozzáadunk 3dl tejfölt és összeforraljuk.
  6. Süssük ki a palacsinta tésztát a hagyományos palacsinta recept alapján.
  7. A tölteléket tegyük a palacsintákba, a tetejükre pedig piros paprikás-tejfölös öntetet tehetünk.
Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük