3 szakáll trend 2019-ben, amiről jó ha tudsz

szakáll trend 2019

A bölcs emberek azt mondják, hogy a különbség férfi és fiú között a szakáll. Az egyiptomiaknál a szakáll az egészség jele volt, a rómaiaknál a gyászt képviselte. A szakáll a 21.században már inkább az önkifejezés egyik eszköze lett.

Érdekesség, hogy ha a történelemben kicsit visszatekintünk, megfigyelhető, hogy a nagyobb gazdasági recessziók idején megnőtt a szakállnövesztés aránya, míg a jólétben ez lecsökken.

Az is meglepő, hogy míg a nagy borotva gyártók folyamatosan harcoltak a szakáll ellen, az mégis megmaradt. Vajon mi lehet ennek az oka? Egyszerűen az, hogy a szakáll sármos!

Ma már ott tartunk, hogy – egy felmérés szerint – a brit férfiak 40%-a visel valamilyen szakáll fazont. Konkrét iparág szakosodott a szakáll ápolásra: megjelentek a szakállvágó eszközök, de szakáll festéket, szakállkefét vagy szakállolajat is lehet már kapni.

A férfiak elkezdtek kísérletezni és újabbnál-újabb szakáll fazonok jelennek meg a divatvilágban. Ebben a posztban 3 szakáll trendet mutatunk be, ami 2019-ben nagy sláger lesz.

1. Borosta

borosta
Bradley Cooper

A 30-as években a borosta közel sem volt olyan népszerű. A borosta az ápolatlanság, lustaság képét sugározta egy férfiról. Ebben az időben az volt a trendi, ha egy férfi napi kétszer borotválkozott.

Szerencsére ez mára megváltozott és a borosta széles körben elfogadott szakáll fazon lett. Ezt a szakáll típust a legegyszerűbb karbantartani, és ez áll jól a legtöbb arctípusnak. Megnöveszteni is egyszerű, ne borotválkozz egy hétig 🙂

Kinek áll jól?

Tökéletes választás lehet a baba-arcú férfiaknak, de a gyenge állkapcsú férfiaknak is teljesen más külsőt kölcsönözhet. Előnyös lehet például a kisebb archibák, pigment hiányosságok elrejtésében is.

Nagyon fontos viszont a megfelelő hosszúság tartása! Ha túl rövid, akkor ápolatlannak tűnhetünk. Mint ha elaludtunk volna. A túl hosszú pedig már teljesen máshogy áll rajtunk. A legtöbb férfi számára 3-4 napos borosta méret az optimális.

Borosta ápolása

Mint már mondtuk a borosta a legegyszerűbben karbantartható szakáll fazon, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne kellene vele foglalkozni:

 • szakállvágó segítségével 3-4 mm méretben vághatjuk
 • ha hosszítani szeretnénk az arcon, akkor más méretet használjunk az állkapocsnál
 • hogy csökkentsük a szőrtüsző benövés kockázatát, használjunk heti kétszer bőrradírt

2. Körszakáll

Ben Affleck körszakáll
Ben Affleck

A körszakáll egyszerűen növeszthető, ugyanakkor látványos szakáll fazon. Sokáig a rock sztárok és értelmiségiek kedvenc szakálla volt. Markáns megjelenése miatt a filmekben is a gonosz és rossz fiú karakterek viselik.

Kinek áll jól?

Ez a szakáll fazon előnyös lehet azoknak, akiknek az arcszőrzete helyenként hiányos, vagy gondot jelent a teljes arcszőrzet megnövesztése. Ilyenkor elég egy kis bajusz és az állunkon meghagyni a szőrt és már kész is a körszakáll.

Kifejezetten előnyös a vékony, szögletes arcú férfiaknak. Arra kell vigyázni, hogy ne hagyjuk nagyon megnőni, mert akkor túl vékonynak tűnhet az arcunk. Rövid hajhoz ajánlott.

Körszakáll ápolása

Azt gondolnánk, hogy a körszakáll mivel nem teljes arcszőrzetet kell ápolni, ezért fele annyi gond van vele, de ez nem igaz. Sőt! Így ápold a körszakállad:

 • a körszakállat szakállvágó segítségével vágjuk a megfelelő hosszúságra
 • az állunk alatt is vágjuk le a szőrt, különben úgy nézünk ki, mint egy kecske
 • ha a szakállnyíró megvolt, akkor borotvával és habbal szedjük le a nem kívánt részeket
 • kísérletezhetünk a végtelen körszakáll variációval és a végén megtaláljuk az igazit

3. Rövid szakáll

Jake Gyllenhaal szakáll
Jake Gyllenhaal

2019-ben a legtöbb férfi számára ajánlott szakáll fazon a rövid teljes szakáll. Ez a szakáll fazon szinte minden férfinak jól áll, értelmes, szakember külsőt sugároz. Amilyen egyszerűnek néz ki, annál több időt kell tölteni az ápolásával. Kárpótoljon viszont minket az, hogy bármilyen hajstílushoz viselhető. Legyen akár rövid vagy hosszú hajad.

Kinek áll jól?

Az összes szakáll fazon közül ez függ a leginkább az arcformától. Az ovális arcú férfiaknak nem fog gondot okozni, viszont a többieknek előfordulhat, hogy korrigálniuk kell majd kicsit.

A karcsú, szögletes állkapcsú és keskeny arcok kerekíthetők, ha az oldalakat kissé hosszabbra hagyjuk, míg a kerek arcok hosszabbá válhatnak, ha hosszabbra hagyjuk az állat, és az oldalakat rövidebbre.

Rövid szakáll ápolása

 • ne növeszd túl! szakállnövesztés csak addig tartson, amíg kényelmes
 • legyél türelmes, az elején hézagos lehet a szakáll, de idővel majd befedi a teljes arcod
 • vágás előtt mindig szárítsd meg és szakállkefével keféld ki
 • a szakáll alatt a bőr kiszáradhat, ezért szakállolaj kelleni fog. Jól dörzsöljük be a szakáll alatt a bőrt
 • folyamatosan használd a szakállkefét, hogy a szőrzet mindenhol egyenletesen nőjön
 • ha zavarnak az ősz foltok a szakállon, akkor szakállfesték segítségével már ezen is lehet segíteni
Sending
Értékeld a cikket:
0 (0 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük