Nyakkendő kötés 10 másodperc alatt

Nyakkendő kötés 10 másodperc alatt

Akinek a munkájához nap mint nap elengedhetetlen a nyakkendő viselete, nem nagy kunszt a nyakkendő kötés. Minden bizonnyal megtanult egy csomót és azt használja rendszeresen. De tudtad, hogy egy nyakkendőt akár 85 féle módon is meg lehet kötni?

Ebben a posztban nem csak a kezdő viselőknek, de a rendszeres nyakkendő használóknak mutatjuk meg a 6 legnépszerűbb nyakkendő kötési csomót.

A nyakkendő története

nyakkendő dekoratív célból viselt hosszú ruhadarab, melyet a nyak köré tekernek, általában az inggallér alá bújtatnak, és elöl nyakon kötnek meg.

Wikipedia

A nyakkendő a 17. században jelent meg először a katonáknál az egyenruha részeként. Később már nem csak a férfiak, de a nők is ruhadarabokat hordtak a nyakuk körül.

A századok során többfajta nyakkendő viselet jelent meg, és mindnek megvan a maga története. 1692-ben a Steenkerkei csatába indulva a hercegek a nyakkendőt a nyakuk köré tekerték, a kendő végét összesodorták és a zakó gomblyukába fűzték. Ennek a stílusnak Steinkirk lett a neve.

Steinkirk nyakkendő stílus 17. században
Steinkirk nyakkendő stílus

A 18. században megjelent a kravátli. Az emberek ebben az időben kezdtek el igazán érdeklődni a nyakkendők iránt. Megjelent az első könyv, ami a nyakkendőről szólt és már ebben is 14 nyakkendő csomó kötési módot mutattak be.

Az ipari forradalom idején a férfiak már olyan ruhadarabot szerettek volna viselni, ami kényelmes, könnyen felvehető és egy teljes munkanapot kibír. Így a nyakkendőt hosszúra, keskenyre és könnyen köthetőre tervezték. Végül ezt a nyakkendőt viselik férfiak milliói a mai napig.

Nyakkendő csomó fajták

Egyszerű csomó (four-in-hand)

Az egyszerű csomó a klasszikus nyakkendő csomók egyike. Bár könnyű megkötni és szinte az összes nyakkendő típushoz használható nem ez a leggyakrabban használt nyakkendő csomó.

Egyszerű csomó

Kettős csomó (double simple)

A kettős csomó egy kicsit bonyolultabb a sima csomónál, mert itt már kétszer kell kereszteznünk a hosszabb véget a rövidebb körül. Így a csomó vastagabb lesz, ezért a nagyon vastag nyakkendőkkel ez a csomó már nem mutat jól.

Kettős csomó

Windsor csomó

A Windsor csomó a nevét az angol windsori hercegről kapta, mivel neki köszönhető ennek a csomónak az elterjedése. Ez az angolos csomó nagy alkalmakhoz való, ez a legszebb nyakkendő kötés.

Windsor csomó

Fél-Windsor csomó (half-windsor)

A fél windsor csomó hasonlít a Windsor csomóhoz, de ezt könnyebb megkötni és vékonyabb is a csomó, így vastagabb nyakkendőkkel is jól viselhető.

Fél-Windsor csomó

Kis csomó (small knot)

A kis csomó, ahogy a neve is mutatja kicsi. Könnyű megkötni, akár 10 másodperc alatt kész és jól viselhető a szoros gallérú ingekhez is. Vastag nyakkendőkkel is könnyen hordható. Ez a legegyszerűbb és legkönnyebben megköthető nyakkendő csomó.

Kis csomó

Csokornyakkendő (bow tie)

A csokornyakkendő abban különbözik a hagyományos nyakkendőktől, hogy ennek mindkét vége egyforma vastag. Csokornyakkendőt általában szmokinggal és frakkgalléros inggel hordunk, de lazább esetekben öltönnyel is viselhető.

Csokornyakkendő
Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük