Elektromos autó: előnyei és hátrányai

elektromos autó - előnyei, hátrányai

Az elektromos autó piac rohamosan fejlődik és a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak az elektromos autók fejlesztésére. Ma már minden nagy gyártónak van saját villanyautó modellje, de vajon mik a tényleges előnyei és hátrányai egy ilyen autónak? Ha elektromos autó vásárlását tervezed, ez a cikk neked szól!

Mi az elektromos autó?

Elektromos autónak hivatalosan csak azokat a közlekedési eszközöket szabadna hívni, amiket egy vagy több elektromos motor hajt meg, és az ehhez szükséges energiát akkumulátorokból vagy más energiatárolókból nyerik.

Ennek ellenére a köznyelvben elektromos autónak tituláljuk azokat az autókat is, amik az elektromos motor mellett más erőforrásokat is igénybe vesznek a meghajtáshoz, például benzinmotort.

Elektromos autó fajták

Tény, hogy az elektromos autók használatának korlátjai vannak. Egy villanyautó meghatározott hatótávra képes, de töltők száma is lényegesen kevesebb, mint a benzines kocsiknál. A gyártók azért, hogy valamilyen módon kompenzálják ezeket a korlátokat és biztonságérzetet nyújtsanak a felhasználóknak, az elektromos meghajtást gyakran más meghajtási formákkal keresztezik.

Hibrid autó

A hibrid autó valójában egy benzin motoros autó, ahol a hajtáshoz elektromotor segítségét veszik igénybe. A hibrid autóknál a fékezéskor visszanyert energiát egy kis méretű akkumulátorban tárolják, majd ezt az energiát felhasználva az elektromotor rásegít a hajtásra gyorsuláskor, vagy folyamatos haladáskor.

Toyota Prius C hibrid autó
Toyota Prius C

Bizonyos hibrid autók képesek pusztán elektromos meghajtással is megtenni néhány kilométert, de az akkumulátor mérete miatt ez tényleg csak néhány kilométer lehet. Erre a típusra inkább az jellemző, hogy csak rásegítésre használják. Ezek az autók külső áramforrásból nem is tölthetők. A hibrid autókat a Toyota Prius tette híressé és ma már az összes nagy autógyár kínál hibrid változatot.

Plug-in hibrid autó

Toyota Prius Plugin Hibrid 2019
Toyota Prius Plugin Hibrid 2019

Ha a sima hibrid autókba nagyobb akkumulátort teszünk és ellátjuk konnektoros töltési lehetőséggel is, akkor plug-in hibridről beszélünk. Ezek az autók továbbra is nyújtják a benzines motorok által nyújtott biztonságot, ugyanakkor a már megnövelt elektromos hatótávval akár 25-50 km-t is megtehetünk pusztán elektromos meghajtással. A konnektoros plug-in hibrid autók környezetvédelmi besorolása: 5P.

Benzinmotor rásegítésű elektromos autó

Ezek az autók már teljesértékű elektromos autóként vannak nyilvántartva. Az elektromotor és a nagy méretű akkumulátor mellett az autóban megtalálható egy kisebb benzinmotor is, aminek a funkciója már csak az akkumulátor töltése a nagyobb utakon. Egy ilyen elektromos autó akár 100-150 kilométeres távolság megtételére is alkalmas pusztán elektromotor segítségével.

Ennek az elektromos autónak van a legnagyobb sikere a felhasználók körében, mert megadja a lehetőséges a tisztán elektromos autózásra, ugyanakkor a biztonságot is a hosszabb távú utakhoz. Környezetvédelmi besorolása: 5N

Hidrogén üzemanyagcellás autó

Ennél a típusnál a meghajtáshoz szükséges energiát folyékony hidrogén formájában tárolják. A hagyományos akár 1 órás töltéssel szemben, így a kocsi akár 1-2 perc alatt megtankolható. A hidrogénből az üzemanyagcella elektromos áramot állít elő, amit az elektromotor használ fel.

hidrogén üzemanyagcellás autó

Bár sok gyártó elkezdett ilyen autókat készíteni, a hidrogén meghajtású autók kevésbé terjednek el. Ennek az a fő oka, hogy a hidrogén szállítása, tárolás és új kutak építése igen költséges.

Tisztán elektromos autó

Ez a tipikus, tényleg csak elektromos meghajtású autó. A meghajtáshoz szükséges energiát akkumulátorban tároljuk. A akkumulátorok csak külső forrásból tölthetők, a kocsi benzinmotort nem tartalmaz. A hatótáv főként a beépített akkumulátorok kapacitásától függ. A kisebb akkumulátorokkal 150-200 km-t tudunk megtenni, ami városi-elővárosi közlekedésre kiváló.

Tesla S 2019
Tesla S 2019

A nagyobb akkumulátorral gyártott modellek pl. Tesla S már 400-500 km-t is képes megtenni egy töltéssel, ami már elegendő biztonságérzetet ad bárki számára. Környezetvédelmi besorolása: 5E

Elektromos autó előnyei:

1. Nulla károsanyag kibocsátás

A tisztán elektromos meghajtású autóknál egyáltalán nincs légszennyezés, de a hibrid és rásegítéses típusoknál is jóval alacsonyabb a károsanyag kibocsátás, mint egy hagyományos benzinmotornál. Nincs büdös kipufogófüst, de benzinkúton sem kell szagolni a benzingőzt.

2. Hangtalan

Nincs robbanómotor, nincs kipufogódob, nincs zaj. Pusztán az elektromotor, a gumik és a menetszél hangját halljuk.

3. Rezgésmentes

Itt nincs alapjáraton járó motor. Nincsenek folyamatosan kopó és rázó alkatrészek. Csak az elektromotor jár, de az is csak akkor, ha elindul a kocsi.

4. Nagy nyomaték

A villanymotornál folyamatosan elérhető a nyomaték. Nincs sebességváltás, nincs szünet a gyorsulásban. Erős és folyamatos gyorsulás áll a sofőr rendelkezésére. Nézd meg hogy gyorsul egy Tesla P100D:

5. Minimális karbantartás, olcsó üzemeltetés

Egy villanymotornál nincs kipufogó rendszer, nincs váltómű, kettős tömegű lendkerék, nincs turbó vagy önindító. Nincs olajcsere és vezérléscsere, ami egy hagyományos autónál mind-mind elromlási lehetőség és sok-sok pénz. Még a féktárcsákat sem kell cserélni egy villanyautóban, mert a fékezéskor keletkező energiát nem a tárcsa nyeli el, hanem az akkumulátorok.

6. Olcsó töltés

ingyenes elektromos autó töltőállomás
ingyenes elektromos autó töltőállomás

Bár még rendelkezésre állnak ingyenes töltők a fővárosban, ez a lehetőség a jövőben megszűnik és fizetős lesz az összes töltő. Ennek ellenére egy elektromos árammal megtett km költsége sokkal alacsonyabb, mint egy benzinnel vagy gázolajjal megtett km. Arról nem beszélve, hogy akár otthonról is tölthető az elektromos autó, és egyáltalán nem függünk a nemzetközi olajártól.

7. Ingyenes parkolás

Jelenleg minden zöld rendszámmal ellátott elektromos autó ingyen parkolhat Budapesten és több nagyvárosban. Persze ez bármikor változhat és szerintem a zöld rendszámok terjedésével ez az előny idővel meg fog szűnni. De addig is nagyon sokat lehet spórolni, tessék kihasználni.

Zöld rendszám feltételei:

  • tisztán elektromosan hajtott gépkocsi, vagy
  • külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid, vagy
  • a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó

UPDATE 2019.08.01
A kormány bejelentette, hogy a zöld rendszámokról szóló jogszabály megváltoztatásán dolgozik. Nem szeretnék ugyanis ha a nagytömegű, óriás dízel motorral hajtott plug-in hibrid autók is zöld rendszámmal rohangálnának. A jövőben várhatóan a zöld rendszámot károsanyag kibocsátáshoz fogják kötni.

8. Állami támogatás / adómentesség

Az állam a bruttó ár 21%-a, de legfeljebb 1.5M Ft-os támogatást nyújt új tisztán elektromos autó vásárlásához. Továbbá az elektromos autó tulajdonosok mentességet kapnak a teljesítményadó és még a cégautó-adó alól is. Új autó vásárlása esetén pedig nem kell fizetni regisztrációs adót sem vagyonszerzési illetéket. 

Elektromos autó hátrányai:

1. Magas ár

Az állami támogatás ellenére egy elektromos autó jóval többe kerül, mint egy hagyományos autó. 10 millió alatt talán egy Toyota Priust már lehet kapni, de egy Nissan Leaf már 10M fölött indul. A BMW i3 már 15M. Egy Tesla pedig 20M. És a határ a csillagos ég. A BMW i8 például 50M.

2. Hatótáv / biztonságérzet hiánya

Egy tisztán elektromos autónál mindig ott van bennünk a félsz, hogy mi van, ha lemerülünk. Ezeknél a kocsiknál nagyon fontos a pontos tervezés. Itt nem pattanhatsz csak úgy be, hogy leugrasz a Balcsira. Meg kell tervezned a töltést is.

De nem csak a töltést, hanem kényelmi komprumisszumokat is hoznod kell. Nem mindegy, hogy télen vagy nyáron használod a kocsit. Az sem mindegy, hogy az utad során felkapcsolod-e a világítást, vagy bekapcsolod a klímát, fűtést.

3. Kevés töltőállomás

Bár egyre több elektromos töltőállomás épül hazánkban, még közel sincs annyi, ami kellő biztonságot jelenthetne az elektromos autó tulajdonosoknak. Arról nem beszélve, hogy egy töltés fél-egy órát is igénybe vehet.

4. Környezetszennyezés

A hibrid és minden robbanómotoros elektromos autó változat ugyanúgy szennyezi a környezetet, mint a többi autó. Nyilván a mértéke jóval kisebb, de akkor is.

Sokan azt mondják, hogy a tisztán elektromos autók is szennyezik a környezetet, csak nem úgy. Egy német tanulmány szerint, az elektromos autók még rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a dízelautók. Ugyanis az akkumulátorokhoz szükséges lítium, kobalt és mangán bányászata és feldolgozása sokkal több szén-dioxodot termel. És ehhez még hozzá kellene venni az elektromos töltőhálózat kialakítása során termelt szén-dioxid kibocsátást is.

5. Akkumulátor élettartam

Természetesen használattól függően az akkumulátor élettartama is csökken. 4-5 éves használat során már 70%-ra is csökkenhet az akkumulátor kapacitása. Ha pedig ne adj’ Isten elromlik, akkor horror árba kerül a cseréje. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb elektromos autó akkumulátora cellánként is javítható, szóval nem feltétlenül kell az egész akkumulátort 2 millióért cserélni.

A gyártók igyekeznek növelni a garanciaidőt az akkumulátorokra. A Nissan, BMW 8 év garanciát vállal, de sok elektromos autóra már élettartam garancia vonatkozik.

Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük