Bugatti Chiron: az új sebesség világrekord 490km/h

Bugatti Chiron a világ leggyorsabb sportautója

2019 augusztusában a Bugatti Chiron Sport modellje felállította az új sebesség világrekordot, ami mostantól 490km/h. A sebességrekordot egy németországi tesztpályán érték el. A Chiron Sport változata 8 literes, 16 hengeres motorral rendelkezik, amivel 1500 lóerőt és 1600Nm nyomatékot képes produkálni.

Bugatti Chiron sebességrekord

A Bugatti a Volkswagen szigorúan titkos tesztpályáját használja Németországban, Ehra-Lessien-ben. A pálya 8.4 km hosszú és minden oldalról szélvédett. Van benne egy jó hosszú egyenes szakasz, de a kanyarok is döntöttek, kifejezetten a nagy sebesség tesztelésére. Egy ilyen sebességrekord felállításához tökéletes ez a pálya. 

Ehra-Lessien tesztpálya a Bugatti Chiron sebességrekord helyszíne
8.4 km hosszú, szélvédett tesztpálya

A Bugatti Chiron-t a TopGear tesztelte. Kíváncsiak voltak, hogy tényleg képes-e a gyártó által állított 420km/h sebességre. Az első kört egy laza 200-as tempóval tette meg, de a végére már 250-nél járt az óra. Ez csak bemelegítés volt, a sofőr éppen csak rátette a lábát a gázpedálra.

Az első kőr végén a kocsival megállt és átkapcsolta az elektronikát TOP SPEED módba. Az elindulás után pár másodperccel a kocsi már 250-el hasított, majd mikor elérte az egyenes szakaszt, rátaposott a gázpedálra. Az egyenes szakasz végére a Chiron sebessége 423km/h volt.

De a fiúk nem elégedtek meg ennyivel. Hoztak egy feltuningolt Chiron-t is, javítottak az aerodinamikáján, leültették és Michelin gumit tettek rá. 2019 augusztus 2-án a kocsival sikerült felállítaniuk az új világrekordot 490 kilométer / órás sebességgel. Érdemes megnézni róla a videót!

ha szárnya lenne, repülne

A kocsiról

A Chiron a Bugatti történetének leggyorsabb és legerősebb prémium kategóriás sportautója. Az egyedi, művészi kialakítású formával és az innovatív technikával a Chiron valóban egy lélegzetelállító autóipari teljesítmény.

Bugatti Chiron - napfénytető
Bugatti Chiron belső tér

A napfénytetőnek köszönhetően a kocsiba ülve mint ha egy másik dimenzióba kerülnénk. Az intelligens légbeszívó nem csak az aerodinamikát javítja, de jelentősen javítja a motor és a fékek hűtését. Amire bizony szükség is van, mert a kocsi 4 turbófeltöltéssel is rendelkezik, amik összesen 60.000 liter levegőt pumpának a motorba percenként. A folyamatos hűtésről még további 800 liter hűtővíz is gondoskodik percenként!

Bugatti Chiron elölről
Bugatti Chiron oldalról
Bugatti Chiron hátul-oldalt
Bugatti Chiron hátulról
Sending
Értékeld a cikket:
5 (1 szavazat)

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük